FELMÉRÉS: A szlovákiai egyetemisták közel fele szeretné külföldön befejezni tanulmányait

camera

1

FELMÉRÉS: A szlovákiai egyetemisták közel fele szeretné külföldön befejezni tanulmányait

Illusztráció (Fotó: TASR) 

Megosztás

A Therapolis polgári társulás és a Focus közvéleménykutató ügynökség együttműködésében elkészített felmérés eredményei szerint a Szlovákiában tanuló egyetemisták 42 százaléka szeretné külföldön befejezni tanulmányait, azt követően, hogy egy hároméves alapképzésen diplomát szereztek.

A távozás leggyakoribb okaiként a barátok és ismerősök pozitív külföldi tapasztalatait, a helyi felsőoktatás minőségét, valamint a család biztatását jelölték meg, és a legtöbben Magyarországon, Csehországban, illetve Nagy-Britanniában szeretnének továbbtanulni.

A Therapolis alapítója, Renáta Hall a felmérés eredményei kapcsán kiemelte, jó hír, hogy a Szlovákiában maradni akarók 58 százaléka azért akar itt maradni, hogy “fejleszthesse az országot”, míg egyharmaduk azért nem, hogy folytatni tudja iskolán kívüli tevékenységét.

A június és július folyamán, 505 fő bevonásával készült reprezentatív felmérés Hall szerint arra mutat rá, hogy az egyetemeknek tartaniuk kell a kapcsolatot a középiskolákkal annak érdekében, hogy népszerűsíteni tudják képzéseiket és így a lehető legtöbb diák maradjon az országban. Úgy gondolja az államnak jobban kell támogatnia a felsőoktatást és a fiatalok aktuális igényeihez alakítani azt.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program