A Magyar Szövetség szerint jövőre az önkormányzatok bevételkiesése akár a 300 millió eurót is elérheti

camera

1

A Magyar Szövetség szerint jövőre az önkormányzatok bevételkiesése akár a 300 millió eurót is elérheti

Fotó: Pixabay - illusztráció 

Megosztás

A parlamenten kívüli Magyar Szövetség szerint a 2025-ös pénzügyi évben az önkormányzatok bevételkiesése akár a 300 millió eurót is elérheti. Ezért a párt egy ún. adómix bevezetését javasolja – tájékoztatott hétfőn a párt sajtóosztálya.

„Az önkormányzatok bevételeire negatív hatást gyakorol például az óvodák finanszírozásának megváltoztatása, az általános forgalmi adó 20%-ról 23%-ra emelése, a jogi személyek bevételeiből származó adó egy részéből fizetett állami támogatás megszűnése (átmeneti intézkedés, amelynek célja az adóbónusz hatásának enyhítése), illetve a szülők kétszázalékos adófelajánlásának a lehetősége” – közölte a párt.

Figyelmeztetett: a mechanikus biológiai hulladékkezelés bevezetése jövőre a hulladékgazdálkodás költségeinek az emelkedését fogja magával hozni. Ezeket a kiadásokat a párt szerint a lakosoknak fog kelleni megfizetnie, mivel az önkormányzatok a helyi adók emelésére lesznek kényszerítve.

„Azt javasoljuk, hogy az önkormányzatok pénzügyi helyzetének a stabilizálása érdekében vezessenek be egy több adónemen alapuló, ún. adómixet, ami jóval stabilabb és igazságosabb finanszírozást eredményezne. Ennek az adómixnek tartalmaznia kell minden jövedelemadót, az árukra és szolgáltatásokra kivetett adókat (jövedéki adók) és a tranzakciós adót” – magyarázta a párt.

Az önkormányzatok részesedése ebben az adómixben a párt szerint 14,5%-os lehetne, ami nagyjából megfelel az összes állami adóbevételből való részesedésüknek 2019 és 2022 között. „Javasoljuk továbbá, hogy a kormány tegye lehetővé az ideiglenes adómentességet a már leszerződött beruházások esetében, mivel egyes projektek költségnövekedése veszélyeztetheti a finanszírozásukat” – zárta a párt.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program