Egyszerűsíthetik az autók regisztrációját, jönnek az egyszer használatos speciális rendszámtáblák

camera

1

Egyszerűsíthetik az autók regisztrációját, jönnek az egyszer használatos speciális rendszámtáblák

Fotó: TASR 

Megosztás

Egyszerűbbé válhatnak az autók regisztrációjával kapcsolatos feltételek azzal, hogy a belügyminisztérium egyszer használatos, C és M jelzésű speciális rendszámtáblák kiadását vezeti be. A C jelzésű különleges rendszámtáblákat ezt követően már csak a járási hivatalok adhatnák ki – derül ki a közúti közlekedésről szóló javaslatból, amit szerdán a második olvasatba juttatott a parlament.

A belügyminisztérium közlése szerint jelenleg a közlekedésrendészetek adják kölcsön az M jelzésű speciális rendszámokat az új autókat forgalmazó kereskedőknek, akik aztán az újonnan vásárolt autók tulajdonosának adják kölcsön. A gyakorlati tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a kliensek részéről számos esetben problémás visszajuttatni a rendszámtáblát a kereskedőnek.

Az egyszer használatos, bizonyos ideig érvényes rendszámtáblákat már nem kellene visszaadniuk az autótulajdonosoknak. A tárca a módosítással a C betűt tartalmazó speciális rendszámtábla jogosulatlan használatára, valamint sok esetben más országban vásárolt gépjárművek behozatalára is reagál.

A javaslat szerint az egyszer használatos rendszámtábláért 5 eurót kell majd fizetni darabonként. A rendszámtáblák szintetikus poliészterből készülnek majd, ami ránézésre kemény papírnak tűnik, ugyanakkor ellenáll az időjárási körülményeknek és a szakításnak. Az autókereskedők adják majd oda a klienseknek, a vásárlást követően pedig 30 napig tart majd az érvényességük, illetve, amíg a járművet nem regisztrálják. A becslések szerint évente legfeljebb 100 ezer, M jelzésű egyszer használatos rendszámtábla párt adnak majd ki, míg a C jelzés esetében ez 60-80 ezer pár lehet.

Eltörlik továbbá az úgynevezett „alulvilágítással” rendelkező rendszámtáblák kiadásának lehetőségét. Szigorítják a becsmérlő, vulgáris és egyéb tiltott kifejezésekről szóló szabályzatot az úgynevezett választható rendszámtáblákkal kapcsolatban. A specifikus rendszámtáblákat már csak az elektromos autók számár adhatják ki, a plug-in hibrideknek nem.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program