Húsz év után felbukkant egy férfi, akit halottnak nyilvánítottak

camera

1

Húsz év után felbukkant egy férfi, akit halottnak nyilvánítottak

Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció 

Megosztás

Nem mindennapi esetről számolt be egy szlovákiai férfi, akit évekkel ezelőtt halottnak nyilvánítottak.

Štefant 2005 óta, tehát majdnem húsz éve kereste a rendőrség. 12 évvel később családja kérésére halottnak nyilvánították, ki is állították a halotti bizonyítványt, amelyen azt tüntették fel, hogy 2005. június 28-án hunyt el.  

A TV JOJ-nál most jelentkezett egy férfi, aki azt állítja, hogy ő az az elhunyt, akit köröznek. Miroslav Miert ügyvéd közölte, hogy noha ő nem találkozott a férfivel, ám a nála lévő dokumentumokkal igazolni tudja, hogy valóban ő az.

A TV JOJ stábja a cseh-német határon találkozott a férfivel, akire még ennyi idő után is érvényes elfogatóparancs van érvényben Szlovákiában. Štefan közölte, hogy öreg személyazonossága van, nála van az anyakönyvi kivonata, valamint az állampolgárságát igazoló tanúsítvány is. Egy közjegyzővel is hitelesíttette, hogy valóban életben van.

Állítása szerint úgy ment el otthonról, hogy nem szólt családjának, hogy ezzel megóvja őket azoktól az emberektől, akikkel akkoriban valamilyen ügybe keveredett. Közölte: megfenyegették, ezért 20 éven át egyik hozzátartozójánál sem jelentkezett.

Azt csak nemrégiben tudta meg, hogy a rendőrség még mindig körözi. Szlovákiában ugyan halott személy ellen nem vezethetnek büntetőeljárást, az ügyészség szerint viszont azzal, hogy kiderült, az illető életben van, nincs ok rá, hogy az elfogatóparancsot visszavonják. Miroslav Miert közölte: igyekezni fognak feléleszteni az ügyet és majd meglátják, hogyan alakul az eljárás.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program