Izrael hajnalban válaszcsapást mért Iránra!

camera

1

Izrael hajnalban válaszcsapást mért Iránra!

Pillanatfelvétel Teheránból - Fotó: AP/TASR 

Megosztás

Szombaton hajnalban az izraeli hadsereg közölte, hogy légitámadást hajt végre iráni katonai célpontok ellen.

Az izraeli hadsereg (IDF) ezt válaszcsapásként emlegeti az Irán és szövetségesei által Izrael ellen elkövetett támadásokért – írja a SME. Emlékeztetnek arra, hogy Irán és képviselői 2023. október 7. óta fáradhatatlanul támadják Izraelt hét fronton, köztük közvetlenül iráni területről.

Az IDF közleménye szerint Izraelnek „joga és kötelessége” válaszolni a Teherán és megbízottjai által elkövetett támadásokra, ennek érdekében „védelmi és támadó képességeiket teljes mértékben” mozgósították – idézi a Reuters hírügynökséget 444.hu.

A légitámadás több órán át, több hullámban tartott, a gépek katonai célpontokat, elsősorban rakéta- és légvédelmi rendszereket bombáztak – közölte az izraeli médiára hivatkozva az MTI.

A vadászgépek Izraelt fenyegető rakétákat gyártó üzemekre, iráni légvédelmi létesítményekre mértek csapást, amelyek korlátozhatnák a légierő cselekvési szabadságát, valamint föld-föld ballisztikus rakéták indító állomásait támadták. Egy katonai forrás szerint mintegy húsz iráni célpontra mért csapást Izrael.

A hadműveletben több tucat izraeli vadász-, hírszerző, és légi-üzemanyagtöltő repülőgép vett részt Irán területén, több helyszínen. A harci gépek biztonságban visszatértek – közölte az izraeli média.

Az okozott károk felmérése tart, de az IDF már most szélesebb cselekvési szabadsággal rendelkezik – jelentették izraeli katonai források. Közölték: bebizonyították, hogy a zsidó állam bárhol támadhat a Közel-Keleten.

Ha az iráni rezsim elköveti azt a hibát, hogy újabb eszkalációba kezd, kötelesek leszünk válaszolni rá” – közölte az izraeli hadsereg szóvivője szombat reggel.

Egyelőre nem tudni, mekkora a támadás mértéke, az iráni állami televízió szerint mindenesetre több erős robbanás hallatszott a főváros, Teherán környékén, más média szerint pedig Karadzs városából is. A Spiegel a félhivatalos Fars hírügynökségre hivatkozva arról írt, hogy Teherántól nyugatra és délnyugatra több katonai támaszpontot is támadás ért. A CBS és az ABC News szerint viszont olajipari és nukleáris létesítmények nem voltak a célpontok között.

A Reutersnek egy amerikai tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy Izrael értesítette az USA-t a támadásról, az amerikaiak viszont nem vettek részt benne.

Irán a kora reggeli órákban úgy reagált a támadásra, hogy válaszolni fognak rá – írja a ČTK.

Izrael október 1-jén mintegy 200 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam kiiktatta Haszan Naszrallahot, a Hezbollah vezetőjét. Féléven belül már ez volt a második hasonló támadás.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program