Szlovákia Magyarországgal közösen feltérképezi egy sportinfrastruktúra-hálózat lehetőségeit, amit aztán a magyar fél felhasználhat a nyári olimpiai játékok rendezési pályázatában

camera

1

Szlovákia Magyarországgal közösen feltérképezi egy sportinfrastruktúra-hálózat lehetőségeit, amit aztán a magyar fél felhasználhat a nyári olimpiai játékok rendezési pályázatában

Dušan Keketi turisztikai és sportminiszter (Fotó: TASR) 

Megosztás

Szlovákia konzultációkat kezdeményezett Magyarországgal egy olyan sportinfrastruktúra-hálózat létrehozásának lehetőségeiről, amelyet Magyarország esetleges 2036-2040 közötti nyári olimpiai játékok rendezési pályázatában is felhasználhatnának. Ezt szombaton, egy sajtótájékoztatón erősítette meg az SNS elnöke, Andrej Danko és Dušan Keketi sport- és turizmusügyi miniszter.

Kiemelték, hogy a konzultációk nem közös pályázati szándékot céloznak. „A konzultációk a meglévő és a jövőbeli sportinfrastruktúrával kapcsolatos lehetőségekről szólnak, amelyek az olimpia szervezésére is használhatóak, és hosszú távon fenntarthatóak” – nyilatkozta Danko. Elmondása szerint egyeztetnek a magyar féllel a szlovák sportlétesítmények listájáról . „Magyarország úgy határozott, hogy Szlovákia területén is találhatók olyan sportlétesítmények, amelyek beilleszthetők lennének az olimpia rendezésébe, mint például a magántulajdonban lévők, illetve a pozsonyi, dunaszerdahelyi vagy kassai futballstadionok. Nem kizárt, hogy új létesítmények épülnek majd a koncepció részeként” – tette hozzá.

Az egyik ilyen sportkomplexum, amely egy esetleges pályázat esetén a „közös olimpiai sportinfrastruktúra” részét képezné, az Olimpiai Aréna projektje. Ez a somorjai olimpiai edzőközpont és sportkomplexum bővítésével jöhetne létre.

Keketi pontosította, hogy az Olimpiai Aréna több mint 15 olimpiai sportág számára biztosítana infrastruktúrát közel 5000 négyzetméteres területen, amely megfelelne a nemzetközi események megrendezésére vonatkozó követelményeknek. A komplexum a Szlovák Olimpiai és Sportbizottság kezelésében lenne.

„A beruházás teljes költségét 31 millió euróra becsülik, amelyhez az állam 20 millió euróval járulna hozzá, a fennmaradó részt pedig a jelenlegi komplexum tulajdonosa, egy magánbefektető fedezné” – magyarázta Keketi. Hozzátette, hogy a projekt állami beruházásait, amely jelenleg építési engedélyezési szakaszban van, a közeljövőben a kormánynak kell jóváhagynia. A törvény szerint a kabinetnek minden 5 millió eurót meghaladó sportinfrastruktúrába történő befektetést jóvá kell hagynia.

Az SNS és a minisztérium képviselői beszéltek az egész országban növekvő sportinfrastruktúra-beruházásokról, valamint a jelenleg a parlament előtt lévő sporttörvény módosításairól is.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program