Az iráni média "korlátozottnak" nevezte Izrael támadását

camera

1

Az iráni média "korlátozottnak" nevezte Izrael támadását

Fotó: TASR/AP 

Megosztás

Bár az iráni propagandamédia lekicsinyelte Izrael támadásait és annak valószínűleg nem a háború kirobbantása volt a célja, számos iráni lakos számára félelemben telt a szombat hajnal.

A The New York Times nevű amerikai lap beszámolója szerint az iráni lakosság eltérő módon reagált Izrael szombat (10.26.) hajnali támadására, melynek kizárólag katonai célpontjai voltak. Míg a lakosság egy része örül, hogy Izrael ezzel “megalázza” az iráni rezsimet, mások attól tartanak, hogy ez az elkerülhetetlen háború előjele, noha Izrael valószínűleg pont annak elkerülése miatt maradt kizárólag katonai célpontoknál – számolt be róla a Telex.

Izrael Irán elleni támadása

Az Ilam, Khuzestan és Teherán tartományok katonai támaszpontjait érintő rakétás támadások néhány óra alatt zajlottak le, az ország tisztviselői, valamint a média pedig teljes mértékben “lekicsinyelték” azokat és bár nem helyeztek kilátásba ellentámadást, azt azért kiemelték, hogy joguk lenne rá.

Az amerikai lap beszámolója kitért arra is, hogy számos helyi lakos számára félelemben telt a szombat hajnal, mivel attól tartanak, hogy az ilyen támadások bármikor háborúba csaphatnak át, ami együtt járna mind a civil infrastruktúra, mind a civil életek elpusztításával.

Irán és Izrael viszonya a Hamász radikális szunnita mozgalom tavaly októberi támadását követően kezdett elmérgesedni, az eszkalációtól való félelem pedig akkor erősödött igazán, amikor október elsején Irán, válaszul Izrael korábbi támadására, nagyjából 200 rakétát lőtt ki utóbbi területére.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program