12 év börtön fenyegeti a milliós adócsalásért bíróság elé álló kassai Bašternákot

2020. október 5. - 09:26 | Belföld

17 millió eurós kárt szenvedett az állam azokon az adócsalásokon keresztül, melyekkel most Gabriel Klein kassai vállalkozót gyanúsítják.

12 év börtön fenyegeti a milliós adócsalásért bíróság elé álló kassai Bašternákot
Fotó: Aktuality.sk

A vádemelés után mintegy 10 hónappal sikerül bíróság elé állítani a kassai Bašternáknak is nevezett Gabriel Kleint - írja az Aktuality.sk. Renáta Ontkovičová ügyésznő, aki korábban a faliújságtendert is felügyelte (melyben két egykori SNS-es minisztert ítéltek letöltendő börtönre), két évvel azután nyújtotta be a vádemelést a bíróságra, hogy arról megkapta a javaslatot a rendőrségtől. A nyomozás is évekig húzódott, Klein ugyanis már 2009-től gyanúsított volt.

Az ügynek 21 gyanúsítottja van, akik közül 16-ot bűnszervezet létesítésével is vádolnak. A csoport fiktív ügyleteket folytatott, melyek után állami adóvisszatérítéseket igényelt. Kleint, illetve a Kassai IV. Járási Adóhivatal akkori igazgatóját, Ivo Prokopičot tartják az egész vezérének. Prokopič korábban már arról is beszélt, hogy az adóhivatali igazgatói funkciót Klein intézte el neki.

Az adócsalásokból származó hasznot ők ketten oszthatták el, miután a bűnszervezet alacsonyabb szintein tevékenykedő tagok is megkapták a saját jussukat. A nyomozók szerint Klein kapta a haszon 60, Prokopič pedig a 40%-át.

Kleint adóelkerülését 7-től 12 évig, bűnszervezet alapításáért 5-től 10 évig terjedő börtön fenyegeti. Őt először ítélhetik el, míg Prokopičot már korábban is elítélték.

Az Aktuality.sk összeszedte azokat az ügyeket, melyek során szintén felmerült Gabriel Klein neve, és amelyek miatt tulajdonképpen megalapozott az a feltételezés, hogy a büntetőjogi vag igazságszolgáltatási szervek számára ő ugyanúgy "a mi emberünk" volt, mint Pozsonyban Ladislav Bašternák.

  • 2015-ben Klein a Porschéjével elütött egy idős asszonyt a zebrán, súlyos sérüléseket okozva neki. Hiába tiltakozott akkor Jaromír Čižnár főügyész is, Kleint csupán 700 eurós pénzbírságra büntették.
  • Klein emberei megfosztottak házától egy kassai kereskedőt. Klein állítólag azzal fenyegette meg őt, hogy elütheti a kiskorú fiát egy autó. Idén tavasztól Kleint már ebben az ügyben is megvádolták.
  • Miután az Aktuality.sk leleplezte Klein kétes bizniszelését, valaki megpróbált elégetni 600 kilogramm számviteli dokumentumot az ő telkén, de nem járt sikerrel.
  • Egy eladósodott cég vagyonának elsikkasztása ügyében Klein mintegy egymillió eurónyi vagyonát zárolták.
  • Egy másik cégének vagyonát, mely félmillió eurónyi adóval tartozott az államnak, átvezette néhány további vállalatára.
  • Klein 2,5 millió euróért adott el telkeket a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaságnak (NDS) az eperjesi körgyűrű érdekében, és egyedüliként sikerült számára kedvező feltételeket átültetnie a szerződésbe.

(Aktuality.sk)