A 12 éves Smer-járvány után a koronavírus-járvánnyal is megküzdöttünk - mondta a kulturális miniszter

2021. augusztus 1. - 16:43 | Belföld

A Kulturális Minisztérium készen áll a harmadik hullámra, köszönhetően a már meghirdetett és készülő felhívásoknak, valamint a kulturális szemafornak, amely a covid automata módosítását követően megváltozik. Ezt nyilatkozta Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter a SITA ügynökségnek és a Webnoviny.sk portálnak adott interjújában.

A 12 éves Smer-járvány után a koronavírus-járvánnyal is megküzdöttünk - mondta a kulturális miniszter
Natália Milanové (TASR)

Milanová szerint a Kulturális Minisztérium korábban nem volt felkészülve a Covid-19 terjedése okozta válságra. A miniszter kifejtette, hogy hiányoztak az elemzések, az adatok és az alapvető információk az egész kulturális térről.

"A Kulturális Minisztérium 12 évig küzdött a Smer-járvánnyal, majd pedig jött a covid-járvány. A helyzet valóban nem volt túl egyszerű. Ha eufemizmust akarnék használni, azt mondanám, hogy rendetlenség volt. Ha igazat akarnék mondani, akkor legalább a katasztrófa szót használnám"

– mondta.

Ugyanakkor hozzátette, hogy végül sikerült felállniuk, és elemzéseken, adatokon keresztül azonosítaniuk azt a kulturális teret, amely jelenleg elérhető Szlovákiában.

Milanová kifejtette, hogy nyár óta készítettek jogszabályokat a kulturális közösség segítésére, mivel a meglévő támogatásokat nem válsághelyzetekre szánták. Hozzátette, hogy a kultúra megsegítését kormányzati szinten hozták létre, és több minisztérium is részt vett benne. A Kulturális Minisztérium a Munkaügyi Minisztériummal, a Gazdasági Minisztériummal és a Közlekedési Minisztériummal együttműködve további 80 millió eurót fektetett be a kultúrába és a kreatív iparágakba.

Milanová 2020 március 21 -én, a koronavírus első hullámának kezdetén vette át a kulturális miniszteri posztot. Néhány nappal a kinevezése után, március 26-án a Kulturális Minisztérium válságstábját állította fel a Covid-19 terjedésének gazdasági és társadalmi következményeinek kezelése érdekében.

(sme.sk)