12 ezren haltak meg, mikor ő volt a miniszter, Krajčí azóta vastag bőrt növesztett

2021. október 11. - 10:45 | Belföld

A TA3 vasárnapi politikai vitaműsorának vendége volt a korábbi egészségügyi miniszter, aki Igor Matovičcsal együtt a Szputnyik-vakcinák beszerzése után kialakult kormányválság alatt mondott le. Az ő idejükben körülbelül 12 ezren haltak bele a koronavírus-fertőzésbe Szlovákiában, miután a tavalyi karácsonyi ünnepek előtt, alatt és után késlekedtek a szigorítások bevezetésével és azok betartásának ellenőrzésével. 

12 ezren haltak meg, mikor ő volt a miniszter, Krajčí azóta vastag bőrt növesztett
Marek Krajčí (Fotó: TASR)

Mint azt már korábban is megírtuk, Krajčí kritizálta a világjárvány kezelését. Szerinte Szlovákiában alakult ki a legrosszabb helyzet a harmadik hullám kezdete óta és ezzel függ össze a növekvő halálozási arány. Azt azért hozzátette:

"Én nem az utódomat kritizálom, csak tényeket mondok."

Utódja, Vladimír Lengvarský szemére veti viszont azt, ahogy a beszerzett Szputnyik-vakcinákkal történő oltást kezelték. "Ma is meg vagyok róla győződve, hogy sokkal korábban kellett volna megkezdeni a vele történő oltást. Az embereknek több száz kilométert kellett utazniuk, hogy ezzel oltathassák be magukat, és 21 napot kellett várniuk egy időpontra" - jegyezte meg, utalva többek között arra is, hogy Lengvarský nem pártolta a Szputnyikkal történő oltást, míg az nem kap európai engedélyt.

Azt is mondta, hogy míg ő volt a miniszter, 50 mobil oltócsapat járta az országot, és bírálta az utódját, amiért nyáron is "csak" ennyi volt, és nem emelték fel 170-re, mint ahogy ő szerette volna.

Hangsúlyozta, nem a médiában folytatott kampányra kellene koncentrálni, hanem kijárni az egyes településekre.

Azt is megemlítette, hogy szerinte nem ártana egy újabb tömeges tesztelés, vagy ahogy ő nevezi, "szűrés" (screening).

Zuzana Eliášová szóvivőn keresztül a minisztérium erre úgy reagált, hogy a szakemberek minden nap azon dolgoznak, hogy a pácienseket és az egészségügyben dolgozókat szem előtt tartva rendszer szintű lépéseket tegyenek, különösen a járványidőszakban. Emlékeztetett, hogy az elmúlt hat hónapban mintegy 2 millió embert oltottak be, a nyáron aktualizálták a kórházak válságterveit, revízión estek át az oxigénvezetékek és a műszaki felszereltség, kerületi koordinátorokat neveztek ki, és online applikációval javítottak a kórházi páciensek menedzselésén.

(Čas.sk)