120 cég már bekapcsolódott a romák foglalkoztatottságát támogató programba

2019. április 10. - 18:19 | Belföld

Két hónap alatt már 120 cég kapcsolódott be a roma kisebbség előítélet-mentes alkalmazását népszerűsítő, Prijateľní.sk nevű kampányba, amelyet a Divé maky (Pipacsok) polgári társulás indított el. A kampány vezérelve, hogy az előítéleteknek és a diszkriminációnak nincs helye a munkaerőpiacon.

120 cég már bekapcsolódott a romák foglalkoztatottságát támogató programba
Illusztráció - Fotó: Paraméter - archívum

„Amikor ezt a kezdeményezést terveztük, az volt a legnagyobb félelmünk, hogy nem fog elegendő számú cég feliratkozni a felelősségteljes munkáltatók listájára. A program elindítása után azonban a lista gyorsan növekedni kezdett, és világossá vált, hogy Szlovákiában sok felelősségteljes cég van, amelyek azonosulnak az előítélet-mentes foglalkoztatás gondolatával" – magyarázta Barbora Kohútiková, a Divé maky polgári társulás tagja.

A Pénzpolitikai Intézet azonban felhívja a figyelmet, hogy a marginalizált roma közösségek munkaerőpiacon való érvényesülése csak nagyon kis mértékben javult. Az intézet szerint a többségi lakossággal ellentétben a roma kisebbség foglalkoztatottsága harmadakkora.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése azt mutatja, hogy amennyiben a roma közösség foglalkoztatottságát a többségi lakosság szintjére tudnák emelni, Szlovákia bruttó hazai terméke 2060-ig 12 százalékkal megnőne.

Az OECD jelentése kimondja, hogy a romáknak jobb hozzáférhetőséget kell biztosítani az oktatáshoz, a közszolgáltatásokhoz és a munkaerőpiachoz.

„Ezek a lehetőségek elvileg Szlovákia egész lakossága számára egyformán elérhetőek, a romák azonban különböző okoknál fogva akadályokba ütköznek, amikor szeretnének tanulni vagy munkát találni. A boldogulás egyik akadálya éppen a diszkrimináció" – jelenti ki Slavomír Hidaš, az OECD munkatársa. Szerinte a diszkriminációnak és az etnicitásnak nem szabadna szerepet játszania a munkaerőpiacon való érvényesülésben.

A romák munkaerőpiacon való diszkriminációjára több európai és nemzetközi tanulmány is felhívja a figyelmet. Ez volt az egyik oka annak, hogy a Divé maky elindította a Prijateľní.sk nevű kampányt, amely arra szólítja fel a munkáltatókat, hogy adjanak a romáknak esélyt, és a munkára jelentkezőket ne a bőrszínük és etnikai hovatartozásuk, hanem a képességeik és képesítésük alapján ítéljék meg. A kampányt Andrej Kiska államfő is támogatja.

(TASR)

Címkék: romák, romahelyzet