120 embert vettek őrizetbe Grúziában, mert húszan halálra lincseltek egy operatőrt

2021. július 17. - 18:01 | Külföld

Őrizetbe vettek 120 embert Georgiában két héttel egy homofób aktivisták által újságírók ellen elkövetett támadás után - közölte szombaton Irakli Garibasvili kormányfő a georgiai média jelentései szerint.

120 embert vettek őrizetbe Grúziában, mert húszan halálra lincseltek egy operatőrt
Fotó: TASR/AP

A kormányfő hangsúlyozta: mielőbb ki kell vizsgálni az összes körülményt és felelősségre kell vonni az elkövetőket. Két héttel ezelőtt zavargások törtek ki a fővárosban, Tbilisziben, ahol az aznapra tervezett melegfelvonulás (büszkeség menete) ellen tüntetők megbénították a forgalmat, és számos, a történésekről tudósító, LMBTQ-propagandistának bélyegzett újságírót megvertek. A rendezvényt a szervező Tbilisi Pride nevű aktivistacsoport végül lemondta, arra hivatkozva, hogy a hatóságok nem garantálják a résztvevők biztonságát.

A menet ellenzői agresszívan léptek fel a média jelenlévő képviselőivel szemben: Alexander Laskaravát, a TV Pirveli operatőrét az egyik munkatársa szerint mintegy húszan rohanták le. Az áldozat kórházba került, négy nappal később belehalt a sérüléseibe.

Az erőszak és Laskarava halála megdöbbentést váltott ki külföldön is. A dpa német hírügynökség megjegyezte: a volt szovjet tagköztársaság az Európai Unióhoz szeretne csatlakozni. A hírügynökség fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy a dél-kaukázusi országban, nagy befolyása van az ortodox egyháznak, erősek a konzervatív erők, amelyek nehezen fogadnak el liberális elképzeléseket.

MTI

Címkék: Georgia, Grúzia, homofóbia