120 euróval emelkedhet a fogyatékkal élőket gondozók járadéka

2018. május 11. - 21:49 | Belföld

A súlyos egészségkárosodás kompenzálására nyújtott pénzbeli támogatásról szóló törvénymódosítás értelmében 120 euróval emelnék a súlyos egészségkárosodásban szenvedő személyek gondozásáért fizetett járadékot, és mintegy 3,80 euróra növekedne a személyi asszisztencia óradíja is. 

Egyszersmind eltörölnék a személyi asszisztenciához való hozzájárulás csökkentését abban az esetben, ha a súlyos egészségkárosodásban szenvedő személy bevétele magasabb, mint a létminimum négyszerese. Erről Robert Fico, a Smer-SD elnöke számolt be pénteki sajtótájékoztatóján, miután találkozott a súlyos egészségkárosodásban szenvedő állampolgárok képviselőivel és Zuzana Stavrovskával, az egészségkárosodott személyek jogbiztosával.

A gondozóknak járó támogatás a jelenlegi összeg mintegy 50%-ával, 120 euróval emelkedne. Fico kilátásba helyezte, hogy 2020-ra a járadék összege elérheti a minimálbér szintjét. A pártelnök emlékeztetett: a nettó minimálbér összege jövőre meg fogja haladni az 500 eurót, 2020-ban pedig feltételezhetően 540-550 euró lesz. Azok az édesanyák, akik súlyos egészségkárosodásban szenvedő gyermeket gondoznak, jelenleg a gondozói hozzájárulás mellé 50 euró értékű átalány járadékot kapnak. Ez az átalányösszeg a jövőben szintén emelkedhet, de Fico nem mondta meg, pontosan mennyivel.

A személyi segítők óradíja a pártelnök elmondása szerint jelenleg olyan alacsony, hogy nem érdeklődnek elegen az ilyen jellegű munka iránt, ezért a jelenlegi 2,87 euróról 3,80 euróra emelnék. Erre mintegy 17-18 millió eurót fordítanának a jövő évi költségvetésből.

A jelenlegi szabályozás értelmében ha egy gyerek hetente több mint 20 órát tölt az iskolában, csökken a személyi asszisztenciához való hozzájárulás összege. Az új törvénymódosításban már ez a korlátozás sem fog szerepelni – ígérte Fico.

Stavrovská elmondta: a találkozó után reméli, hogy az eddigi, nagyon szigorú jogszabály érvényét veszti, és helyette olyan feltételeket teremtenek, melyek által a súlyos egészségkárosodás kompenzálására nyújtott pénzbeli támogatás könnyebben elérhető lesz a fogyatékkal élők számára.

Fico elmondása szerint a törvény 2018. július 1-jével léphet érvénybe.

TASR