120 ezerrel kenték meg a vád szerint, most a pénzügyminisztériumnál várt Ficóra

2023. november 13. - 09:44 | Belföld

Radko Kuruc egykor a péznügyminisztérium államtitkára volt, egy együttműködő tanú szerint pedig ebben a minőségében fogadott el 120 ezer eurós kenőpénzt. A Vámszedő (Mýtnik) fedőnevű nyomozás egyik vádlottja, két éve emiatt vizsgálati fogságban is ült. Most pedig az állami költségvetés előkészítésén dolgozik a pénzügyminisztériumnál, mint a jelenlegi államtitkár asszisztense, és jelen volt Ladislav Kamenický miniszter társaságában, amikor a múlt héten a tárcánál fogadták Robert Fico miniszterelnököt. 

120 ezerrel kenték meg a vád szerint, most a pénzügyminisztériumnál várt Ficóra
Forrás: Pénzügyminisztérium

Ez utóbbiról árulkodott a pénzügyminisztérium által közzétett felvétel, melyen látható, amint egy asztalnál ülnek.

Kuruc a pénzügyminisztérium államtitkára volt, amikor a vád szerint Michal Suchoba vállalkozótól, aki együtt üzletelt Jozef Brhel smeres oligarchával, 120 ezer euró kenőpénzt fogadott el az elektronikus pénztárgépekre vonatkozó eKasa nevű projekt támogatásáért. Suchobáék cége ehhez szállított túlárazott szoftvert. Kuruc visszautasítja a vádakat, az ügyben azonban már folyamatban van a tárgyalás a Specializált Büntetőbíróságon.

Az Aktuality.sk számára a pénzügyminisztérium is megerősítette, hogy Kuruc az állami költségvetés kidolgozásán ügyködik, érvelésük szerint egy olyan időszakban, amikor nagyon rövid idejük van erre, szükség van olyan szakemberekre, mint a volt államtitkár.

A pénzügyminisztériumot a smeres Kamenický irányítja, és ugyanez a párt jelöljetett államtitkárokat is, Radovan Majerský és Daniela Klučková lettek azok, de azt nem árulták el, melyikük tanácsadójaként dolgozik Kuruc.

Radko Kuruc korábban 2012-től dolgozott a pénzügyminisztériumnál, 2014 és 2019 között volt az államtitkára, amikor is saját kérésére távozott. Korábban Ivan Šramko jegybankelnök tanácsadója volt a Szlovák Nemzeti Banknál. Már 2009-ben is a jegybanknál dolgozott, amikor Szlovákiában bevezették az eurót.

Az ügyészség most azzal vádolja, hogy kétszer 60 ezer euró kenőpénzt kért a virtuális regisztrációs pénztárral kapcsolatos törvénymódosítások támogatásáért. Az eKasa projekthez szükséges szoftvert a Suchoba-féle Allexis vállalat biztosította. Az információs rendszerek titkosított szerződésein keresztül pedig nagy profitra tett szert, az államnak a vád szerint 45 millió eurós kára keletkezett. Kuruc ellen tanúskodott František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság volt elnöke is.

Kuruc tagad, szerinte együttműködő tanúk kitalációiról van szó, mivel szerinte ő az államtitkári pozícióból nem tudta befolyásolni a törvényhozási folyamatot. Azzal érvelt, hogy a saját ártatlanságának a bizonyítása olyan, mint amikor egy feleségnek kell bizonyítani a hűséget, miközben az meg van győződve arról, hogy megcsalták. Kurucot hűtlen kezeléssel, közbeszerzési machinációkkal, kenőpénz elfogadásával és pénzmosással vádolják, rajta kívül a vádlottak között szerepel Jozef Brhel és fia, Martin Bahleda ügyvéd, Miroslav Slahučka építész, és Milan Grega, az adóhatóság IT-részlegének egykori vezetője.

(Aktuality.sk)