120 millió eurónyi segélyt különítettek el a vendéglátókra és az idegenforgalomra

2021. április 7. - 12:37 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy 120 millió euróval növelik azt a segélycsomagot, amelyet a koronavírus-járvány által legnagyobb mértékben sújtott ágazat, a vendéglátóipar és az idegenforgalom szereplői megsegítésére szánnak.

120 millió eurónyi segélyt különítettek el a vendéglátókra és az idegenforgalomra
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Tavaly nyáron erre a célra már elkülönítettek 100 millió eurót, a járvány második hulláma azonban hosszabban sújtja a vendéglátószektort.

Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedésügyi miniszter sajtóközleményben köszönte meg, hogy a kormány elfogadta ez irányú javaslatukat, aminek köszönhetően elindulhat a 200 ezer euró magasságáig terjedő segélyezés újabb szakasza.

Doležal a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a segélyezés a már meglévő sablon szerint folytatódik, mely alapján eddig csupán a tavaly április és október közti időszak után fizettek, most viszont már lehetőség lesz a segélyezést novembertől kezdődően folytatni. Várakozásai szerint az ezzel kapcsolatos felhívást még ezen a héten közzéteszik.

Néhány napja a miniszter még 157 millió eurós segélycsomagról beszélt, a 120 milliót azzal magyarázza, hogy ez a kisebb vendéglátó és idegenforgalmi egységekre érvényes, a már említett 200 ezer euróig terjedő támogatással, míg a nagyobbak esetében a segélyezési sablont az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia. Erre további több tízmillió eurót fordíthatnak.

Az ún "de minimis", tehát a 200 ezer euróig terjedő segélyekért gasztroegységek, szálláshelyek, utazási irodák és ügynökségek, aquaparkok és fürdők, idegenvezetők, céges kiállítások, botanikus és állatkertek, vidámparkok, sífelvonót üzemeltetők, múzeumok, történelmi és idegenforgalmi látványosságok fenntartói folyamodhatnak.

A segélyezés második szakaszában olyan egységek is jelentkezhetnek, amelyeknek nincs minden tartozásuk kifizetve a szociális biztosítóval vagy az adóhivatalokkal szemben - közölte Katarína Bruncková, a közlekedésügyi minisztérium szóvivője.

A segély iránti kérvény benyújtásának alapfeltétele, hogy a kérvényező bevételei a 2019-es év azonos időszakához viszonyítva legalább 40%-kal alacsonyabbak legyenek. Minden egyes hónapot külön értékelnek, és a segély a kimutatott veszteség magasságától függ majd. Mint fentebb is említettük, a segély maximálisan 200 ezer euró lehet ebben a programban.

(TASR/Denník N/TVnoviny.sk/parameter)