1,25 millió eurót osztott szét a kormány a Tőketerebesi járásban, csaknem háromezer új munkahely létesül

2019. május 16. - 07:29 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormánya tőketerebesi (Trebišov) kihelyezett ülésén 1,25 millió eurót osztott szét a járás települései között. Az összeget június 30-ig fogják átutalni a támogatottaknak a legkevésbé fejlett járások számára fenntartott költségvetési tartalékból.

1,25 millió eurót osztott szét a kormány a Tőketerebesi járásban, csaknem háromezer új munkahely létesül
Fotó: TASR

Az eredetileg tervezett egymillió eurós támogatást a kívánalmaknak eleget téve az ülésen további 250 000 euróval toldották meg. Richard Raši (Smer-SD) miniszterelnök-helyettes tájékoztatása szerint ez utóbbi összegből 130 ezer eurót fordítanak a tőketerebesi futballstadion infrastruktúrájának befejezésére. „Királyhelmec polgármesterének kérése alapján további 100 000 euró többlettámogatást hagytunk jóvá a helyi utak átépítésére, melyek jelenlegi állapota gátolja az infrastruktúra, például a vízvezeték-hálózat felújítását a városban. Velejte (Veľaty) község számára is jóváhagytunk 20 000 euró többlettámogatást” – fejtette ki Raši.

Az egymillió eurós alaptámogatásból a járási székhely 200 000 eurót kap a művelődési központ hőszigetelésére, illetve a környék rendbetételére. Tiszacsernyő (Čierna nad Tisou) község 90 000 eurós támogatásban részesül, melyet a ravatalozó átépítésére és felújítására fordíthat. 15 000 eurót kap Szürnyeg (Sirník) község, a pénzből ifjúsági fitneszparkot létesítenek.

A kormány anyagi támogatásban részesít más járásbeli településeket is. A pénzt járdák, utak építésére, illetve kultúrházak felújítására fogják fordítani. Több egyház és egyesület is kap anyagi segítséget.

2712 új munkahely létesült a Tőketerebesi járásban

A Tőketerebesi járás részére kidolgozott fejlesztési akciótervnek köszönhetően 2016 augusztusától 2712 új munkahely létesült a járásban, a regisztrált munkanélküliségi ráta pedig 12,73%-ra csökkent. Sikerült tehát túlteljesíteni a 2020 végéig érvényes cselekvési terv célkitűzéseit. Erről Richard Raši (Smer-SD), a beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes tájékoztatott a kormány szerdai kihelyezett ülését követően.

A regisztrált munkanélküliségi ráta a járásban 2016 augusztus végén elérte a 17,06%-ot. A cselekvési tervben szereplő célkitűzés, melyet 2020-ig kellett volna teljesíteni, 13,99% volt. „A mai nappal, több mint másfél évvel a cselekvési terv lezárulása előtt, ezt a célt teljesítettük” – állapította meg Raši.

A Tőketerebesi járás részére kidolgozott fejlesztési akcióterv 2020 végéig 1540 új munkahely létesítésével számolt. „Ezt a feltételt is sikerült teljesíteni, és fennáll a lehetősége, hogy új befektetők érkeznek a járásba” – közölte a miniszterelnök-helyettes.

Hozzátette: a járásban kihasználják az európai uniós és a regionális támogatásokat is. Ez utóbbi összege 2020-ig el fogja érni az 5,8 millió eurót.

Branislav Ondruš (Smer-SD), a Munka- Szociális és Családügyi Minisztérium államtitkára szerint a támogatott új munkahelyek 60 százaléka a magán cégeknél, 40 százalékuk pedig az önkormányzatoknál létesült. A legtöbben a szolgáltatások, az építőipar, az ipar és az egészségügy területén helyezkedtek el.

Marek Čižmár (független), Tőketerebes polgármestere megerősítette, hogy a beruházások iránt elsősorban a kis és közepes vállalkozók érdeklődnek nagyobb számban. Örömtelinek nevezte a regisztrált munkanélküliségi ráta csökkenését. Hozzátette: fokozatosan elősegítik a tartósan munkanélküliek érvényesülését is a munkaerőpiacon.


(TASR)