12,5 milliós kárt okoztak a Csallóköz védett területén, meggyanúsították a D4R7 vezetőit

2020. május 31. - 07:59 | Belföld

A rendőrség környezetszennyezéssel és környezetkárosítással gyanúsította meg a D4-es autópálya és az R7-es gyorsforgalmi út elkészítéséért felelős D4R7 Construction két vezetőjét. A gyanú szerint 12,5 millió eurós károkat okoztak.

12,5 milliós kárt okoztak a Csallóköz védett területén, meggyanúsították a D4R7 vezetőit
Fotó: TASR

A nyomozó már indítványozta Michael Heerdt előzetes letartóztatását, akit pénteken vettek őrizetbe a „Végrahajtó” nevű akció során. A másik, spanyol állampolgárságú gyanúsított már hosszabb ideje nem tartózkodik Szlovákiában, így vele kapcsolatban nemzetközi intézkedéseket foganatosít a hatóság.

A gyanú szerint a Dénesd (Dunajská Lužná) közelében épülő D4 és R7 építéséhez illegális anyagkitermelőt létesítettek. A rendőrség szerint ezzel jelentősen beavatkoztak a természetbe, pontosabban a Csallóköz védett területébe.

Szakértők szerint a beavatkozással 12,5 millió eurós károkat okoztak.

A rendőrség a kár fedezésére már lefoglalt 12,2 millió eurót, illetve egyes szlovákiai ingatlanokat.

A rendőrség a D4 és R7 pozsonyi körgyűrűjével kapcsolatban jelenleg kilenc bűncselekményt vizsgál, köztük illegális hulladékgazdálkodás, környezetszennyezés, illetve adócsalás bűncselekményét.

A D4 és R7 építésével kapcsolatban régebb óta felmerült a gyanú, hogy szennyezett földet, nem megfelelő anyagot, illetve illegális lerakatokról származó hulladékot használtak. A rendőrség többször is razziázott az építkezésen, amelyek során mintákat gyűjtöttek.

Tavaly novemberben statikai problémák merültek fel a Jarovcénél épülő D4-es körgyűrű építése során, az ellenőrzések során pedig azbesztet, fadarabokat, illetve textilt is találtak a töltés anyagában. Pillanatnyilag nem tudni azt sem, mi lesz végül a töltés sorsa. Eleinte arról volt szó, hogy az építőnek azt le kell bontania, majd a megfelelő anyagokból újraépítenie. Május közepére tervezték a döntést, ám ez mostanáig nem született meg.


TASR/para