126 magyar tannyelvű alapiskolában tesztelik az ötödikeseket

Országszerte tesztelik az alapiskolák ötödik osztályos diákjait szerdán.

A "monitor-tesztet"49 300 ötödikes diák végzi el az ország 1482 alapiskolájában – köztük 126 magyar tannyelvű iskolában.

Romana Kanovská, a Szabványosított Mérések Nemzeti Intézetének (NÚCEM) igazgatója közölte, a diákok idén kizárólag papír alapon töltik ki a tesztet matematikából, valamint a szlovák tanítási nyelvű iskolákban szlovák nyelvből és irodalomból, a magyar tannyelvű iskolákban pedig magyar nyelvből és irodalomból.

A tesztet a speciális képzésben részesülő tanulók is elvégzik – egyedül a mentálisan sérült diákok számítanak kivételnek.

A tesztek 30-30 feladatot tartalmaznak matematikából, illetve valamelyik nyelvből és annak irodalmából. Mindkét feladatlap kitöltésére 60 percet kapnak a diákok.

A matematikai tesztlapon 20 kérdésnél a diákoknak kell feltüntetniük az eredményt, míg a fennmaradt 10 kérdésnél A, B, C és D lehetőségek közül választhatnak. A nyelvi tesztlapon fordítva lesz: 20 kérdésnél négy lehetséges megoldás közül választhatnak a diákok, míg 10 kérdésnél maguknak kell odaírniuk a helyes választ.

A monitor eredményei várhatóan már decemberben ismertek lesznek, a diákok pedig 2018 januárjában kaphatják kézhez a hivatalos eredménylapot.

Az év első felében még úgy volt, hogy az idei tesztelés elmarad, a korábbi oktatásügyi miniszter, Peter Plavčan (SNS) vezetése alatt ugyanis a tárca nem biztosította be az országos teszteléshez szükséges anyagi forrásokat. A jelenlegi oktatásügyi miniszter, Martina Lubyová (SNS) azonban 160 ezer eurót különített el a tesztelés megvalósítására.


TASR/para