1,27 millió euróba került az új vásártér, 13-mal lett több a fa, mint eddig. Most adták át

2022. május 21. - 16:37 | Régió

Szombaton délelőtt a Csallóközi Idegenforgalmi Szövetség által szervezett, egész napos I. Csallóközi Élménybörze keretén belül adták át hivatalosan a felújított vásárteret a dunaszerdahelyi szabadidőparkban. 

1,27 millió euróba került az új vásártér, 13-mal lett több a fa, mint eddig. Most adták át
Fotók: Szinghoffer Mátyás (átadó és Csallóközi Élménybörze), ill. Cséfalvay Á. András (vásártér) - További felvételekért kattints!

„Én láttam egy 40 évvel ezelőtti fényképet, hát az tényleg birkalegelő volt. Ahhoz képest a szerdahelyiek ma színvonalasabb dolgokat várnak el”

jegyezte meg tavaly ősszel Hájos Zoltán polgármester azzal kapcsolatban, hogy keményebb kritikák is érték a szabadidőpark központi tere felújításának tervét, illetve az akkor bemutatott látványterveket.

„Egyáltalán nem veszi figyelembe a 21. századi városi zöldítés igényeit. A burkolatlan zöldfelület helyett a beépített terület dominál. Ez nem az a hely, ahová a lakók szívesen mennek majd pihenni. Ez egy olyan hely lesz, amely a melegebb hónapokban túlmelegszik, és nem fogja nyújtani a kívánt pihenés és kikapcsolódás hatását sem”

– reagált akkoriban a dunaszerdahelyi környezetvédő civileket tömörítő HelloSzerdahely társulás.

Az eredeti terv az volt, hogy a tavalyi nyári szünet elején elkezdik az építkezést, majd a szeptember végén esedékes Csallóközi Vásárra befejezik. Végül a területet csak július végén zárták le, miután pedig a koronavírus-járvány miatt az egymást követő második évben sem számoltak már a vásár megrendezésével, a befejezést sem sürgette annyira a város. Hájos szerint objektív körülmények is befolyásolták ezt, lévén hogy az építkezési anyagok beszerzése ebben az időszakban nem volt túl egyszerű. Végül több alkalommal is szükséges volt odébbtolni a határidőt, október végéről november közepére, majd december közepére. A teret övező kerítést végül szilveszterre bontották el. Akkor értelemszerűen még meglehetősen kopár volt, tavasszal viszont némileg gazdagították a zöld felületeket újabb fák és bokrok kiültetésével, valamint gyepszőnyeg leterítésével. Az egyik sétány felületére tervezett szökőkutat a napokban helyezték üzembe.

Fotó: Szinghoffer Mátyás

"Miért volt szükség erre a térre? A gondolat amikor fogalmazódott meg bennünk, amikor közeledtünk a 40. Csallóközi Vásár megszervezéséhez" - kezdte beszédét az átadón Hájos Zoltán. Mint ismert, a járvány végül kétszer is arra kényszerítette a városvezetést, hogy a vásárt halasszák a következő évre, idén viszont az évfordulóra való tekintettel négynaposra tervezik, immár a felújított teret is beiktatva.

"A vásárt mindig igyekeztünk szebbé, gazdagabbá, jobban szervezetté tenni, viszont hiányzott egy hely, ahol ha esik az eső, akkor nem lesz sáros a lábunk, ha pedig szárazság van, nem fújja szemünkbe, szánkba a port a szél. Tehát egy olyan hely, ahol kulturált körülmények között tudunk találkozni barátainkkal, szórakozni, az együtteseknek csápolni, ki a kedve szerint, és azt hiszem, ez a gondolat kézzelfoghatóvá vált, hiszen most itt vagyunk ezen a remek téren" - emlékezdetett.

Beszélt a vásártér felújításához kapcsolódó adatokról, melyből kiderült, hogy az eredeti költségvetés 1 504 359 euróról szólt, ami a közbeszerzést elnyerő AVA-Stav révén 1 070 359 euróra olvadt. A cég tehát tulajdonképpen a becsült összeg kétharmadáért vállalta. Ezt kiegészítette még azzal, hogy a többletmunkák miatt a végösszeg 1 273 000 euróra jött ki.

A vásártér egyik leggyakoribb eleme a villanyszekrény! (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Elárulta, hogy a vásártér felújítása miatt fakivágásokra is szükség volt, összesen 27 fát távolítottak el, helyettük viszont 40-et ültettek, tehát sikerült nettó 13 fát kitevő hasznot termelni.

"Bízom benne, hogy pár év múlva nemcsak mutatni fognak, hanem tényleg árnyékot is fognak adni" - fűzte hozzá.

Kikerült a térre emellett mintegy ezer darab kisebb bokor és cserje, valamint 800 négyzetméter gyepszőnyeg, ezer négyzetmétert pedig bevetettek fűvel.

A tér tehát a helyén, már csak az árnyék hiányzik. Nem most szűnt meg, hanem talán sose volt, és túl nagy figyelmet ennek sosem szenteltek. Most sem.

(SzT)