13 milliót takaríthat meg az ország bizonyos kivonatok eltörlésével

Évente több mint 13 millió eurót és több mint 620 000 órát takarít meg az az intézkedés, amely szerint a hivatalok már nem kérhetik a természetes személyektől és vállalkozóktól a cégjegyzék, a vállalkozói névjegyzék, az ingatlan-nyilvántartási térkép és a hatósági erkölcsi bizonyítvány kivonatát.

Ezt kedden közölte a TASR-rel a beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes hivatala (ÚPVII). A hivatal ezzel Miroslav Beblavý független parlamenti képviselő és a Spolu – polgári demokrácia nevű parlamenten kívüli párt vezetőjének a bürokráciaellenes törvénnyel kapcsolatos kijelentéseire reagált.

A képviselő többek között azt állítja, hogy Richard Raši (Smer-SD) kormányfő-helyettes azzal kampányol, hogy a hivatalokban már nem kell leadni az egyes nyilvántartások kivonatait. Rašinak és Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszternek szerinte több száz hivatalnok és több milliós költségvetés áll a rendelkezésére, és az igyekezetük csúcspontjának azt tekintik, hogy ezentúl bizonyos kivonatokat nem fog kelleni leadni a hivatalokban.

Szeptembertől már sehol sem lesz szükség iskolalátogatási igazolásra, melyekből évente 1,5 millió darabot adnak ki. Az ÚPVII a továbbiakban az adóhátralékról szóló igazolások eltörlését, és más további lépéseket is tervez a bürokráciaellenes harc keretében.

„A képviselő úr nem tudatosítja, hogy ehhez nemcsak az egyes hivatalok információs rendszereinek, hanem a törvényeknek is készen kell állniuk, hiszen négy kivonatnak az eltörléséhez 168 törvény megváltoztatására volt szükség” – állapította meg a hivatal.

Az ÚPVII, az „egyszer elég” elvével összhangban, úgy akarja beállítani az információs rendszereket, hogy a polgároknak minden róluk szóló információt csak egyszer kelljen közölniük az állammal.


(TASR)