A 13. nyugdíj buktatói: valakik többet, mások viszont jóval kevesebbet kapnak majd, mint eddig

2023. november 17. - 19:36 | Belföld

2024-ben mindenki azonos összegű 13. nyugdíjra számíthat, függetlenül attól, hogy mekkora a standard nyugdíja, a történet azonban nem ilyen egyszerű.

A 13. nyugdíj buktatói: valakik többet, mások viszont jóval kevesebbet kapnak majd, mint eddig
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Erik Tomáš (Hlas-SD) munkaügyi miniszter a napokban jelentette be, hogy bár idén még nem tudják kifizetni a teljes összegű 13. nyugdíjat, jövőre már az átlagnyugdíjnak megfelelő összegre, megközelítőleg 600 euróra számíthat minden nyugdíjas az év végén.

A korábbi munkaügyi miniszter, Jozef Mihál arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos nyugdíjasokon segít a jövő évi, módosított 13. nyugdíj, másoktól viszont elvesz. Fontos tényező ugyanis, hogy az új kormány a jelenlegi formájában megszünteti a szülői nyugdíjbónuszt: jövőre már nem a munkavállaló gyereke járulékbefizetéseinek egy részéből fizetik ki, hanem a jövedelemadója 2%-át ajánlhatja fel a saját szüleinek, amit eddig a civil szervezeteknek küldhettek.

A szakértő által megosztott táblázat összehasonlítja a Fico-kormány által ígért 13. nyugdíjat (de számításba veszik, hogy eltörlik a szülői nyugdíjbónuszt), valamint a Heger-kormány által küldött 13. nyugdíjat a szülői nyugdíjbónusszal kiegészítve.

„Ha a nyugdíja 600 euró és két gyermeke van, akkor 2024-ben 65 euróval kap többet. De ha három gyereke van, akkor 115 euróval kap kevesebbet" – magyarázza a szakember.


(parameter)