14 ezer egészségügyi nővér hiányzik Szlovákiában – sokan nyugdíjba mennének, mások a fizetések miatt távoznak

2021. június 16. - 08:42 | Belföld

Szlovákia hosszú ideje egészségügyinővér-hiánnyal küzd, és a jövőt tekintve sem rózsás a helyzet.

14 ezer egészségügyi nővér hiányzik Szlovákiában – sokan nyugdíjba mennének, mások a fizetések miatt távoznak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A Szlovákiai Nővérek és Szülésznők Kamarája (SKSaPA) készített egy felmérést, amelyben a jövőbeli elképzeléseikről kérdezték az egészségügyi nővéreket. Lukáš Kober, az SKSaPA igazgatója szerint a megkérdezettek 49 százaléka akar nyugdíjba menni, és mindössze 18 százalékuk maradna az egészségügyben.

Az igagató szerint a nővérek száma évről évre több százzal csökken: januárban 700-an távoztak hivatásukból, a feltételezések szerint pedig év végéig ez a szám 1400-ra nőhet.

Jelenleg országosan 14 ezerre tehető az egészségügyi nővérek hiánya.

Utánpótlás pedig nem érkezik jelentős mértékben, ugyanis a végzősök gyakran külföldön vállalnak munkát, ahol jobbak a fizetések, a kórházak és magában a feltételek is. „Amikor megkérdeztük a fiatal nővéreket, hogy milyen fizetést szeretnének, azt válaszolták, hogy 1250-1500 eurót, plusz a jutalékok. Eközben egy nővér általában bruttó 900 eurót keres“ – tette hozzá Kober.

Jól mutatja a nővérek hiányát az Országos Kardiológiai Intézet (NÚSCH) helyzete is. Az intézet ezer személyt foglalkoztat, közülük 460-an egészségügyi nővérek, de negyvenre még így is szükség lenne. Felhívás által keresnek nővéreket, akiknek 1200 eurós fizetést pluszt jutalékot kínálnak.

Kober szerint országos szinten nyugaton, a határhoz közel a legrosszabb a helyzet, míg Kassán stabilabban állnak a nővérekkel.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a tárca tisztában van vele, hogy az egészségügyi alkalmazottak elégedetlenek a fizetésekkel, ugyanakkor biztosít afelől, hogy intenzíven dolgoznak a probléma megoldásán.


(noviny.sk)