14 millió eurót hagyott jóvá hokiakadémiákra Pellegrini kormánya

2020. január 22. - 14:58 | Belföld

A hazai jégkorong fejlesztésére, hokiakadémiák kiépítésére 14 millió eurós támogatást, egy pasienky-i ikonikus épület fedett pályás sportokra való célzott felújítására pedig további 8,5 millió eurós pénzösszeget hagyott jóvá a Pellegrini-kormány szerdán.

14 millió eurót hagyott jóvá hokiakadémiákra Pellegrini kormánya
Peter Pellegrini miniszterelnök és Miroslav Šatan, a Szlovák Jégkorong-szövetség elnöke (Fotó: TASR)

A tervezett hokiakadémiák minden megyében valamely sportiskola részévé válnának, hogy ezáltal is segítsék a legnépszerűbb szlovákiai sport tagbázisának létszámát. Ennek első lépéseként tréningpályákat kell kiépíteni a sportiskolák mellett, vagy olyan közelségben, ami gyalogosan elérhető. Az említett 14 millió eurót az elkövetkezendő három évben erre a célra kívánják felhasználni.

A beterjesztők javaslata szerint ezzel az is a cél, hogy a külföldivel hasonló színvonalra hozzák a sport és az oktatás összekapcsolásának lehetőségét, ezzel növelve ennek versenyképességét. A javaslatot a Szlovák Jégkorong-szövetséggel együttműködve írták, mely regionális szervezetein keresztül fogja felügyelni a sportág oktatása körülményeinek javítását, valamint érdekfeszítő tanulmányi szakok kialakítását ezen a téren.

A hokiakadémiákat a Trencséni kerületben működő intézmény mintájára építenék ki a többi hét megyében, egyenként 2 millió eurót igényelhetnének, az igényelt összeg azonban maximálisan 40%-át adhatná a beruházásnak.

A pasienky-i sportcsarnokra jóváhagyott 8,5 millió euró felhasználása után ez az épület válhatna nemzeti kosárlabdaközponttá.

(TASR)