14 napra karanténba kell vonulnom – mit is jelent ez pontosan?

2020. március 13. - 14:37 | Belföld

Csütörtökön szigorított a korlátozásokon a Központi Válságstáb, és ez azt is jelenti, hogy most már a munkába ingázókon és a fuvarozókon kívül mindenkinek, aki külföldről hazaérkezik Szlovákiába (ergo itt rendelkezik valamilyen regisztrált lakhellyel, különben be sem engedik), 14 napos karanténba kell vonulnia.

14 napra karanténba kell vonulnom – mit is jelent ez pontosan?
Fotó: TASR

A szigorítás persze némileg abszurd, hiszen ahogy egyik olvasónk közölte, Dunaszerdahelyről Győrbe készülne egy előre egyeztetett időpontra egy szakorvoshoz, miközben csak hozzávetőlegesen egy órát töltene külföldön, és legfeljebb 3-4 személlyel találkozna, de ezt csak a karantén fejében tehetné meg. Ehhez képest a munkába ingázók több tucatnyi emberrel találkoznak, a hét javát a határon túl töltik, mégis úgymond elkerülik a karantént. Ugyanígy vonatkozik a korlátozás a bevásárlóturistákra, de azokra is, akik pusztán tankolni mennek vagy hozzátartozójukat, párjukat látogatják meg.

De mégis mit jelent a 14 napos karantén, mit szabad cselekedni és mit nem, ha már valaki úgy járt, hogy épp a korlátozás bevezetése után kénytelen átlépni a határt, vagy tart hazafelé Szlovákiába? Ezt próbáljuk összefoglalni az alábbiakban a közegészségügyi hivatal által kiadott iránymutatás alapján.

1. A 14 napos karantén bizony 14 napos otthoni izolációt jelent.

2. Ha többen élnek egy háztartásban a karanténra utalt személlyel, akkor ez a többiekre is érvényes.

3. Ez idő alatt figyelned kell az egészségi állapotod, és amennyiben hirtelen fellép valamely tünet (38 fok feletti láz, köhögés, légszomj), haladéktalanul értesítsd körzeti orvosod és a regionális közegészségügyi hivatalt annak érdekében, hogy biológiai mintát (törletet) vegyenek tőled. De csak akkor – míg nincsenek tünetek, erre nincs szükség.

4. Az orvossal vagy a higiénikussal viszont közölni kell minden részletet, ami összefügghet a betegség terjedésével vagy az epidemológiai vizsgálattal. Ez azt jelenti, hogy el kell mondania mindent , ami munkavégzését vagy a magánéletét illetően ide tartozik, tehát hogy merre járt és kivel találkozott. Információk szándékos elhallgatása 1659 euróig terjedő bírsággal járhat.

5. A karanténban lévőnek tartózkodni kell a szociális viszonyoktól, személyes találkozásoktól, tömeges helyek vagy rendezvények látogatásától (ezek most egyébként is be vannak tiltva), és látogatót sem szabad fogadni. Tehát most nem lesz otthoni kártyaparti vagy monopolyzás a haverokkal.

6. Nem szabad utazni a karantén megkezdésétől.

7. Nem szabad oktatási tevékenységet sem folytatni (ez sem áll fenn a tiltás okán hétfőtől) – legfeljebb online lehet tanulni.

8. Nem végezhetsz olyan munkát, amiért el kell hagynod a házat – marad a home office, ha van rá módod.

9. Semmilyen egyéb okból nem szabad elhagyni a házat:

- a) nem szabad kint kutyát sétáltatni

- b) az alapszükségletekkel való ellátásra, élelmiszerek, tisztálkodási szerek vásárlására mást kell megkérni, és a bevásárlást az ajtó előtt kell lerakatni.

- c) ételrendelésnél is elvileg ez a helyzet, csak online átutalással lehet fizetni, személyes kapcsolatba a karanténban lévő személy nem léphet a futárral

10. A karanténban lévő személy környezetében lehetőleg mindent sűrűbben kell fertőtleníteni

11. Aki megsérti a karantént, alapvetően kihágást követ el, és 1659 euróig terjedő bírságra számíthat. Ugyanakkor minden esetet egyénileg bírálnak el, és súlyosabb esetben bűncselekményt is jelenthet, hiszen aki akár gondatlanságból növeli valamilyen veszélyes fertőző betegség terjedésének veszélyét, az három évig terjedő, aki pedig szándékosan teszi ezt, egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. (Forrás: Právne Noviny)

(SzT)

Címkék: karantén, koronavírus