143 km/óra, alkohol, öt halálos áldozat – Dušan Dědeček kijelentette a bíróságon, hogy bűnös (FOTÓK)

2023. június 8. - 10:21 | Belföld

Először állt bíróság elé az ittas gázoló, aki tavaly öt ember halálát okozta.

143 km/óra, alkohol, öt halálos áldozat – Dušan Dědeček kijelentette a bíróságon, hogy bűnös (FOTÓK)
Fotók: TASR - Martin Baumann (További képekért kattints a fotóra!)

Csütörtökön a Pozsonyi I-es bíróságon megkezdődött a pozsonyi, Zoch utcai buszmegállóban történt, öt halálos áldozatot követelő tavalyi gázolás elkövetőjének tárgyalása. A vádlott, Dušan Dědeček ittas volt a baleset idején.

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség idén márciusban közvetett szándékkal elkövetett általános veszélyeztetés különösen súlyos bűncselekménye miatt emelt vádat ellene.

"Bűnös vagyok"

– jelentette ki Dědeček a szenátus és az áldozatok hozzátartozói előtt. Mivel bűnösnek vallotta magát, a bíróság így csak a büntetés és a kártérítés nagyságával összefüggő bizonyítási eljárást folytatja le.

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze idén márciusban közvetett szándékkal elkövetett általános veszélyeztetés különösen súlyos bűncselekménye miatt emelt vádat ellene. Dědeček vizsgálati fogságban várta a tárgyalást, mivel a bíróság szerint fennállt a veszély, hogy újabb bűncselekményt követne el.

Dědeček a bíróságon jelezte, vádalkut szeretne kötni, de az ügyész ezt elutasította, és elkezdte felolvasni a vádiratot.

Az elhunyt diákok családtagjai sírva fakadtak a vádirat hallatán, Dědeček néha rájuk pillantott.

A károsultak kártérítést követelnek, összesen több mint félmillió eurót.

A bíróságon jelen van Dědeček fia, Lukáš is, aki ugyancsak az autóban ült.

A baleset 2022. október 2-án történt, öt halálos áldozata és több sérültje volt. Dušan Dědečeket vizsgálati fogságba helyezték, mivel a bíróság szerint fennállt a veszély, hogy újabb bűncselekményt követne el.

Dědečeket általános veszélyeztetés miatt a Btk. szerint 20-25 év szabadságvesztésre vagy akár életfogytig tartó büntetésre ítélheti a bíróság.


(TASR/tvnoviny.sk)