144 javaslattal bemutatta programját az Összefogás

2019. november 18. - 14:57 | Belföld

A Pozsonyban megtartott hétfői sajtótájékoztatóján mutatta be 144 megoldás a Felvidéknek című programját az Összefogás mozgalom. 

144 javaslattal bemutatta programját az Összefogás
Forrás: összefogás - Facebook

A sajtótájékoztatón részt vett a mozgalom elnöke, Mózes Szabolcs, és alelnökei, Orosz Örs, Nagy József, Kovács György, valamint Rácz Orsolya, aki külső szakértőként vett részt a program kül- és biztonságpolitikai részének összeállításában.

Az Összefogás az elmúlt hetekben az MKP-val és a Magyar Fórummal tárgyalt a közös indulásról, a mozgalom listája Magyar Közösségi Összefogás néven állhat a másik két párt jelöltjeinek rendelkezésére. A másik két párt programja egyelőre nem ismert.

A program megtalálható az Összefogás weboldalán is, és kiderül belőle, hogy összesen 16 különálló terület 3-3 alpontjához tesz 3-3 javaslatot.

A 16 területet ügyesen osztották el kettesével a FELVIDÉK szó betűivel kezdődő programpontok alá, így a a programpontokat értelmezhetjük úgy is, mint amelyek a Fejlődő délt (régiófejlesztés és turizmus), az Egészséges életet (egészség- és szociálpolitika), a Lendületes felzárkózás (gazdaság és pénzügy), a Versenyképes tudást (oktatás és kultúra), az Igazságos elbírálást (kisebbségi jogok és igazságügy), a Déli kincsesládát (mezőgazdaság és környezetvédelem), az Ésszerű hálózatot (infrastruktúra és digitalizáció), valamint a Kiszámítható kapcsolatokat (kül- és biztonságpolitika) foglalják magukba, szorgalmazzák, boncolgatják.

Ezek közül szemezgetve találunk olyan konkrét javaslatokat, minthogy regionális hivatalos nyelvvé tennék a magyart, módosítanák az alkotmány preambulumát, létrehoznák a Dél-Szlovákiai Fejlesztési Tanácsot és Akadémiát. Szorgalmazzák a csoportjogok elismerését és a kisebbségi (oktatási, kulturális) önkormányzatiság kiépítését.

Tervezik, hogy előmozdítanák a szlovák-magyar viszonyt terhelő szimbolikus ügyek, "+magyarellenes atrocitások" vizsgálatát, hogy a két nemzet megbékéljen egymás közös történelmével, emellett visszaállítanák a kettős állampolgárságot.

Meg szeretnék akadályozni, hogy leépítsék a dél-szlovákiai kórházakat, adókedvezményekben részesítenék az első öt évben a rendelőintézetek működtetőit, hogy ezáltal biztosítsák a regionális egészségügyet. Ösztönöznék a szűrővizsgálatokat és bevezetnének egy népegészségügyi programot.

A szociális területen növelnék a bérlakások, a bölcsődei és óvodai férőhelyek számát, új állami idősotthonokat alakítanának ki, és adókedvezményben részesítenék a többgyermekes családokat. A munkapiaci feltételeket a magasabb munkanélküliséggel rendelkező régiókban megvalósuló hazai és külföldi beruházások állami támogatásával javítanák, emellett támogatnák a táv- és félmunkaidős állásokat.

Szeretnék, ha a déli járásokban is megjelennének a magas hozzáadott értékű iparágak, mint például az informatika, eltörölnék a személyi jövedelemadó önkormányzati részesedésének tengerszint-magassági függvényét és kibővítenék az önkormányzatok hatásköreit a társasági és személyi jövedelemadó elosztásánál.

Az államigazgatásba szakembereket ültetnének és az ügyfélszemléletet honosítanák meg, bevezetve az online ügyintézési rendszereket. Bevezetnék a középiskolákba a vállalkozástant.

Az oktatás területén bevezetnék a szlovák nyelv idegenként való oktatását, és megreformálnák a magyar iskolák kerettantervét, az iskolák által választható tantárgyak növelése érdekében. A felsőfokú képzésben új területekkel bővítenék a magyar oktatás lehetőségét, mint például a műszaki szektor, a mezőgazdaság és az egészségügy.

A kultúra területén növelnék a Kisebbségi Kulturális Alap forrásait, és megváltoztatnák a magyarok szempontjából igazságtalan elosztási kulcsot, emellett lehetővé tennék magyar kereskedelmi rádió- és tévésugárzást, kötelező feliratozás és fordítás nélkül, valamint a közszolgálati médiában növelnék a magyar rádió és tévé műsoridejét.

A teljes program az összes tézisével együtt megtalálható a mozgalom weboldalán.

(parameter)