15 év után leváltják Zirig Ferencet a dunaszerdahelyi gimiben

2019. május 24. - 22:15 | Régió

A dunaszerdahelyi, somorjai és galántai gimi, valamint három további dunaszerdahelyi közép-, illetve szakközépiskola igazgatói posztjára kiírt pályázatról már döntöttek a megyén. Az említett hat iskola közül háromban marad az eddigi igazgató, egy-egy helyen a nyugdíjba vonuló igazgatónő helyét helyettese veszi át a helyettese vagy az iskola egy tanára, míg egy helyen az aktuális iskolavezető alulmaradt a posztot ugyancsak megpályázó helyettesével szemben.

15 év után leváltják Zirig Ferencet a dunaszerdahelyi gimiben
Vámbéry Ármin Gimnázium - Fotók: Cséfalvay Á. András

Ez utóbbi a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium, ahol Zirig Ferencet júliustól az eddigi egyik igazgatóhelyettes, Valkai Anett váltja.

Zirig Ferenc 2004 nyara óta, tehát 15 éve áll a gimnázium élén, amivel az iskola történetének második leghosszabb ideig hivatalban lévő igazgatója. Csak Horváth Tibor előzi meg, aki 1973 és 1991 között 18 éven át vezette a gimit.

Érdeklődtünk a Nagyszombat Megyei Hivatalnál az egyes iskolák igazgatói pályázatai kapcsán a meghallgatások jegyzőkönyveiről, de ezt egyelőre nem kaptuk meg, Jaroslav Vacek szóvivő azonban megerősítette az igazgatóváltást.

„A jövőt optimistán látom, ahogy eddig is, és erről a dologról nem is szeretnék többet mondani”

– reagált megkeresésünkre a tulajdonképpen leváltott igazgató. Szerettük volna megtudni, hogyan tekint utódjára, további kérdésünkre azonban megköszönte az érdeklődést, majd megismételte, hogy „ennyit szerettem volna erről az ügyről mondani”.

Zirig Ferenc

Zirig Ferencnek korábban sem volt kimondottan jó a viszonya a Paraméter kiadójával, miután többször is cikkeztünk arról, hogy pert vesztett a Nap kiadóval szemben, amit a Kodály Zoltán Alapiskola igazgatójával, Ibolya Olivérrel együtt azt követően indított, hogy az akkoriban még a Nap által kiadott Csallóköz hetilapban híradások és véleménycikkek jelentek meg velük kapcsolatban, miután 2006-ban a YouTube-ra felkerült a légi Maxim Erotic & Swinger Club-ban, egy rendőrségi razzia során készült videó, melyen ők ketten is jól láthatók a klub vendégeiként.

Szeptembertől tehát új igazgatóval kezdi már a tanévet a Vámbéry gimi, ahogy a dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskola is. A 47 évvel ezelőtt alakult iskolát 1991 óta irányító Homoly Éva nyugdíjba vonulását követően veszi át helyét egyik helyettese, Fenes Róbert.

Az Egészségügyi Középiskola esetében pedig a 30 éven át hivatalban lévő Sipos Évát váltja Miklós Beáta, aki eddig is tanárként dolgozott az iskolában.

A somorjai M. R. Štefánik Gimnázium igazgatója továbbra is Edita Lysinová marad, a galántai Janko Matúška Gimnáziumot pedig a jövőben is Peter Černý irányítja.

Dunaszerdahelyen pedig a Vidékfejlesztési Szakközépiskola igazgatói posztján Szabó László marad.

Jozef Viskupič megyeelnök egy héttel ezelőtt adta át a 26 megyei hatáskörbe tartozó iskola igazgatójának kinevezéséről szóló dekrétumot:

(SzT)