15 éve ez a legnagyobb bankfúzió Európában: A UBS veszi át a bajba jutott Credit Suisse-t!

2023. március 20. - 08:23 | Külföld

A svájci UBS bankház veszi át a pénzügyi nehézségekkel küzdő riválisát, a Credit Suisse pénzintézetet - közölte vasárnap este a svájci nemzeti bank (SNB).

15 éve ez a legnagyobb bankfúzió Európában: A UBS veszi át a bajba jutott Credit Suisse-t!
Fotó: AP/TASR

A jegybank 100 milliárd svájci frank likviditási támogatást nyújt az átvételhez, amelynek keretében az UBS 3 milliárd svájci frankért vásárolja meg a Credit Suisse-t.

A Credit Suisse UBS általi átvétele megoldás a pénzügyi stabilitás biztosítására, és a svájci gazdaság védelmére ebben a rendkívüli helyzetben - hangsúlyozták a svájci központi bank és az alpesi ország más hatóságai.

A második legnagyobb svájci bank átvétele a legjelentősebb bankfúzió Európában a 2008-as pénzügyi válság óta. A mostani döntést a két bank, valamint a politikai élet és a felügyeleti hatóságok képviselőinek hosszadalmas tárgyalásai előzték meg a hétvégén.

Az UBS a felvásárlás kockázatainak enyhítésére a svájci kormánytól 9 milliárd svájci frank garanciát is kap bizonyos veszteségekre.

A 167 éves Credit Suisse az amerikai Silicon Valley Bank és a Signature Bank összeomlása nyomán sodródott válságba és a héten a svájci jegybanknak 50 milliárd svájci frankos (20 ezer milliárd forint) likviditási hitellel kellett kisegítenie.

A két bank egyébként az utóbbi évben gyökeresen eltérő eredményt tudott felmutatni. Míg az UBS 2022-ben 7,6 milliárd dolláros profitot termelt, addig a Credit Suisse veszteségei 7,9 milliárd dollárt tettek ki. A Credit Suisse részvényei a tavalyi évhez képest 74 százalékkal estek, ugyanakkor az UBS részvényei viszonylag változatlan szinten maradtak.

Mindkét bank a 30 globális rendszerfontosságú pénzintézet közé tartozik, amelyek az illetékes hatóságok szoros megfigyelése alatt állnak, különös tekintettel arra, hogy a Credit Suisse összeomlása az egész pénzügyi rendszerre hatással lenne.

(MTI)