15 millió eurót fordít a környezetvédelmi minisztérium a levegő minőségének javítására

2019. november 7. - 13:08 | Belföld

Először részesül pénzügyi támogatásban a levegő védelmére irányuló szlovák LIFE-projekt.

15 millió eurót fordít a környezetvédelmi minisztérium a levegő minőségének javítására
Fotó: Pixabay - illusztráció

A kis- és középvállalkozásokért felelős, kutatással, környezetvédelemmel, energiaüggyel és a halászati ágazattal foglalkozó Versenyképességi és Innovációs Végrehajtó Ügynökség jóváhagyta a szlovákiai levegőminőség javítását célzó integrált LIFE projektet. Megvalósítására 15 millió eurót fordít a környezetvédelmi tárca, melyből 9 millió euró az EU közösségi forrásaiból származik.

A levegőminőségi tervek végrehajtásának ésszerűsítése Szlovákiában a regionális és helyi hatóságok kapacitásának és hatáskörének megerősítésével, valamint a levegő minőségének javítását célzó intézkedések támogatásával elnevezésű projektbe a környezetvédelmi tárcán kívül még hat kerület – eperjesi, kassai, zsolnai, besztercebányai, nagyszombati és a trencséni - valamint a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség, a PEDAL consulting részvénytársaság és a Bányászati Főiskola – Ostravai Műszaki Egyetem kapcsolódik be. A négy szakaszból álló projekt 8 évig tart majd (2020-2027).

Elsősorban a levegő minőségének javítására irányuló tevékenységek valósulnak majd meg a projekt keretében. Új munkahelyek is létrejönnek, főleg levegőtisztaság-védelmi menedzserekre lesz szükség, akik a levegőminőség javítását célzó intézkedések megtervezésében és végrehajtásában segítenek az önkormányzatoknak. Emellett a környezeti oktatás, tudatosságnövelő és ismeretterjesztő tevékenységek is finanszírozhatók a programból.

Azt, hogy a levegőminőség valóban a környezetvédelmi tárca egyik prioritása az is bizonyítja, hogy 2019. november 28-29-én Pozsony rendezi meg a rangos Tiszta Levegő Fórumot.


(para)