15 Szlovákiában tanuló külföldi medikus koronavírustesztje lett pozitív

2020. szeptember 22. - 13:13 | Régió

A Kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Orvosi Karán eddig 15 külföldi hallgató koronavírus-tesztje lett pozitív. Közülük heten ún. biztonságos országból érkeztek. Ezt Daniel Pella, a kar dékánja erősítette meg a TASR hírügynökségnek. Az egyetem nyilvántartásba vett öt további pozitív esetet is, kollégistákról van szó.

15 Szlovákiában tanuló külföldi medikus koronavírustesztje lett pozitív
Fotó: TASR - illusztráció

Pella elmondása szerint a COVID-19-pozitív diákok tünetmentesek vagy csak nagyon enyhe tünetek jelentkeztek náluk. Hozzátette: bár a tiszti főorvos rendelkezése értelmében csak a kockázatosnak ítélt országokból érkező hallgatók tesztelése kötelező, az orvosi karon az összes külföldi diákot szűrővizsgálatnak vetik alá, tekintve, hogy kórházi páciensekkel is érintkezhetnek. Összesen mintegy 1300 személyről van szó.

Eddig hét tömeges mintavételre került sor, és 1131 diákot teszteltek le. A tesztelés költségeit a kar állja. A mintavételt a medikusok végzik, két orvos felügyelete mellett. Az utolsó, mintegy 100 személyt érintő mintavételre várhatóan szerdán kerül sor.

Azoknak a vörös besorolású országokból érkező külföldi hallgatóknak, akik kollégiumi szállást igényeltek a Kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetemtől, negatív PCR tesztet kell bemutatniuk a szállás elfoglalása előtt. Emellett öt napot karanténban kell tölteniük. Ezután koordinált tesztelés következik. Eddig öt kollégistánál diagnosztizálták a COVID-19 betegséget. Mindnyájan elkülönített szobákban voltak, kórházi kezelésre egyikük sem szorult. Fokozatosan ismételt tesztelésnek vetik alá őket. Erről Tomáš Zavatčan, az egyetem szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget. Hozzátette: az egyetem mintegy 200 külföldi diáknak nyújt szállást.

A Kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem ünnepélyes tanévnyitójára hétfőn került sor.


(TASR)