„150 ezer euró kenőpénzt fogadott el egy pezsgősdobozban” – az OĽaNO szerint nem Fico tanítványának a véleményén fog múlni a kormány sorsa

2022. augusztus 18. - 16:23 | Belföld

Nem a Hlas-SD véleményén fog múlni, hogyan birkózik meg az OĽaNO a kormányválsággal – reagált a kormánypárt arra a felszólításra, hogy Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő kérjen bizalmi szavazást a parlamentben a kormánya számára.

„Hogy hogyan oldjuk meg a kormányválságot, az biztosan nem Fico tanítványának a véleményén fog múlni, aki egyébként a nyilvánosságra került tanúvallomások alapján azzal gyanúsítható, hogy 150 ezer euró kenőpénzt fogadott el egy pezsgősdobozban” – olvasható az OĽaNO állásfoglalásában, melyet Peter Dojčan, a mozgalom médiaosztályának munkatársa juttatott el a TASR-hez.

Az OĽaNO kijelentette, hogy a mozgalom nem okoskodik, hanem dolgozik és szállítja az eredményeket az embereknek, példaként a munkahelyek megvédését, az állami alkalmazottak bérének emelését, a kiszolgáltatott társadalmi csoportoknak nyújtott segítséget és az egészségügyi nővérek beharangozott béremelését említette.

Tomáš Drucker, a parlamenten kívüli Dobrá voľba a Umiernení párt elnöke helyesli, hogy a Hlas-SD csatlakozott a felhíváshoz, és erre biztatja a többi ellenzéki pártot is. Kijelentette, hogy a „kétpárti OĽaNO-Sme rodina-kormány a gyakorlatilag nem létező Za ľudí-val” illegitim, mert senkitől nem kapott felhatalmazást és bizalmat. Kérdésesnek tartja, hogy az SaS távozása után meglesz-e a kormánytöbbség. Ezért Drucker a legtisztább megoldásnak azt tartja, hogy a bizalmi szavazás alkotmányos intézményével élve a Heger-kabinet tisztázza, van-e kellő politikai mandátuma a kormányzáshoz.

A Hlas-SD szerdán (augusztus 17.) szólította fel Eduard Heger kormányfőt, hogy kérjen bizalmi szavazást a parlamentben. A párt szerint ugyanis Igor Matovič, az OĽaNO elnöke szerdán egy újabb felvonását mutatta be az SaS-szel folytatott veszekedésnek, és megoldást már csak az előrehozott választás jelenthet.


(TASR)