150 millió euróból három éven belül brutális megújuláson mennek keresztül a bősi erőmű zsilipkamrái

2019. június 20. - 19:30 | Régió

Az egyik zsilipkamra már üzemen kívül van, megkezdődtek a modernizációval kapcsolatos munkálatok, csütörtökön ennek a projektnek szenteltek egy alapkövet a miniszterek és az azt nagyrészt finanszírozó Európai Bizottság illetékes szerveinek képviselői.

150 millió euróból három éven belül brutális megújuláson mennek keresztül a bősi erőmű zsilipkamrái
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy Szlovákia legnagyobb kiterjedésű vízi építményének 27 éves története alatt mintegy 400 ezer hajó haladt keresztül annak zsilipkamráin, ami 15 ezres éves átlagot tesz ki.

"Tény, hogy a zsilipkamrák állapota az élettartamuk végét súrolja. A komplex rekonstrukció halaszthatatlan a hajók biztonsága, továbbá az erőmű gazdasági és stratégiai jelentősége miatt is, és nemcsak a mi országunk, hanem az EU számára is" – fogalmazott, majd hozzátette:

"Kemény hónapok állnak előttünk, és az elvégzendő munkák szemléltetéseképp hadd mondjak el egyetlen adatot: együttesen több mint ezer tonnát kitevő zsilipkapukat fognak kicserélni".

Karla Peijs, az Európai Bizottság Rajna-Duna közlekedési folyosóért felelős koordinátora arra emlékeztetett, hogy tíz évig tartott csak annak folyamata, hogy elérkezzenek az alapkőletételhez. „Pillanatnyilag ez az egyetlen folyamatban lévő építkezési munkálat a Dunán, és még sok mindent kell véghezvinni, hogy egy egyszerűsített közlekedési rendszer jöjjön létre a környezet károsítása nélkül” – mondta. Desirée Oen, az EB mobilitási és közlekedésügyi igazgatóságának koordinátora azt emelte ki, hogy a Rajna-Duna folyosón ez az egyetlen projekt a folyami közlekedés területén, amelybe ennyi pénzt fektet az EU.

A projekt részeként az erőmű mindkét zsilipkamráját teljes körűen felújítják és modernizálják, ennek összköltsége nem kevesebb, mint 150 millió euró. Ennek túlnyomó többségét, 123 millió eurót az EU biztosítja, a fennmaradó részt pedig az erőművet működtető Vízgazdálkodási Építővállalat.

Az EU-s pénzeszközökben a közlekedésügyi minisztérium részesül, mely továbbítja azt a projektet végrehajtó építővállalatnak. Érsek Árpád (Híd) miniszter ugyancsak örömét fejezte ki, hogy ez a küzdelem a pénzforrásért a végéhez ért, majd kifejtette, hogy a munkálatok a másik kamra teljes üzemmódja mellett zajlanak majd, erre azért van szükség, mert a hajózást nem lehet ennyi időre felfüggeszteni a Dunán.

A zsilipek gyakori leállása az utóbbi időben jelentős késedelmeket okozott a folyami szállításban, a modernizálással azonban a jelenlegi 45 perc csaknem felére csökkenhet az áthaladás az egyes kamrákon. A munkálatok befejezésének határideje 2022 júniusa.

Daniel Kvocera, a Vízgazdálkodási Építővállalat igazgatója a hajózási és vízgazdálkodási ágazat legjelentősebb projektjének nevezte ezt a mostanit. Kifejtette, hogy a projekt kivitelezője a Metrostav vállalat lesz, amelyet egy tavaly lefolytatott közbeszerzés folyamán az év végén választottak ki, majd az idei év elején aláírták a szerződést, de meg kellett várni, míg az jogerőre emelkedik. Június 6-án adták ki az építkezési engedélyt a projektre, július közepére pedig várhatóan már leszerelik a jobboldali zsilipkamra felső kapuit, majd fokozatosan a hozzá kapcsolódó technológiát.

A modernizációra fordított pénzeszközökből az idei évben 40, 2020-ban 54, 2021-ben 56 milliót, 2022-ben pedig 400 ezret költenek el. Az összeg csaknem teljes része (149 950) az építkezésre, a zsilipkapuk és a technológiák cseréjére megy, ám az EU követelményei alapján az átlátható építkezési felügyeletre is 2,25 millió eurót fordítanak a három év alatt.

2020 decemberére várható a jobb oldali zsilipkamra befejezése, 2021 végére pedig a másiké.

(SzT)