150 millió eurót követelnek az egészségügybe, mert veszélyben az emberek élete!

2019. szeptember 11. - 14:28 | Belföld

Közös memorandumot adtak ki a kisebb kórházak, rendelőintézetek, az egészségügyi biztosítók, valamint a pácienseket képviselő szervezet. A nyilatkozatot szerdán átadták Štefan Zelníknek (SNS), a parlament egészségügyi bizottsága elnökének, mivel úgy vélik, a helyzet nem tűr halasztást, és az egészségügyre idén fordított pénz nem elég.

150 millió eurót követelnek az egészségügybe, mert veszélyben az emberek élete!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A memorandumban leszögezik, hogy a közegészségügy biztosítására fordított költségvetés több negatív tényező miatt sem elegendő az egészségügyi ellátás biztosítására, és különösen nem az egészségügyi ellátást biztosító egységek stabilizálására az egyes szegmensekben.

Emlékeztetnek az egészségügyben dolgozók bérének emelésére, a szociális csomagokra, a rekreációs utalványokra, az állami biztosítottak utáni fizetség csökkenésére és az alacsonyabb gazdasági növekedésre. Memorandumuk szerint az emberek élete és egészsége veszélyben van.

A memorandumot aláírta Marián Šóth, a magánorvosok szövetségének elnöke, Marián Petko, a kórházszövetség elnöke, Mária Lévyová, a páciensek jogait védő szövetség elnöke, Katarína Kafková, az egészségbiztosítók szövetségének ügyvezető igazgatója, valamint a Szlovákiában működő három biztosító vezetője.

Figyelmeztetnek az egészségügy tartós alulfinanszírozására, amit érvelésük szerint már a költségvetési felelősség tanácsa is megállapított. Azt követelik, hogy stabilizálják az egészségügy finanszírozási rendszerét úgy, hogy a költségvetés a valós szükségleteket és a fejlődést is figyelembe venné, és hogy az egészségügyre fordított állami kiadások aránya fokozatosan növekedjen, míg el nem éri az EU tagállamainak átlagát.

Štefan Zelník a memorandum kapcsán közölte, egyetért az egészségügy pótfinanszírozásának szükségességével, és szükségesnek is látja erről beszélni olyankor, amikor a jövő évi költségvetés előkészítése van folyamatban. Leszögezte, hogy a koalíció nem támogat egyetlen olyan intézkedést sem, ami anélkül növeli a költségeket az egészségügyben, hogy azok finanszírozhatósága biztosítva lenne.

A memorandumot továbbítják Andrea Kalavská (Smer-jelölt) egészségügyi miniszternek.

(TASR)

Címkék: egészségügy