150 pilótát nem engednek repülni feltételezett csalás miatt

2020. június 26. - 13:52 | Külföld

A pakisztáni állami légitársaság közölte csütörtökön, hogy eltiltja a repüléstől pilótáinak harmadát. A 97 halálos áldozatot követelő májusi karacsi repülőgép-szerencsétlenség miatt indított vizsgálatok nyomán ugyanis azzal gyanúsítja őket, hogy csalással szerezték meg pilótaengedélyüket.

"Százötven pilótát nem engedünk repülni a 434-ból gyanús engedélyek miatt" - közölte Abdullah Háfiz Hán, a Pakistan International Airlines (PIA) szóvivője. Mint mondta, a pilóták lehet, hogy csaltak a vizsgákon azzal, hogy helyettük mások végezték el a teszteket.

A PIA és a pakisztáni polgári légiközlekedési hatóság (CAA) vizsgálatot indít, illetve újból felméri a pilóták képesítését - tette hozzá Hán. A vizsgálat kiterjed arra is, hogy a pilótaengedélyeket a CAA munkatársainak megvesztegetésével szerezték-e.

"Az első fázisban csak a PIA pilótáin fogjuk elvégezni az átvilágítást. Lehet, hogy később kiterjesztjük ezt más légitársaságokra is" - mondta a CAA egyik tisztségviselője.

A pakisztáni légitársaság május 22-én Lahorból Karacsiba tartó Airbus A320-as típusú repülőgépe leszállás előtt zuhant le a karacsi repülőtér közelében. A gépen 91 utas és a nyolc fős legénység tartózkodott, a szerencsétlenséget ketten élték túl. A történtekért a pilóták elbizakodottsága és a légi irányítás gondatlansága tehető felelőssé - mondta Gulam Szarvar Hán pakisztáni repülésügyi miniszter szerdán. A miniszter elmondta, hogy a feketedoboz adatainak franciaországi elemzése során kiderült: a pilóta és a másodpilóta egyáltalán nem figyelt oda a landolásra, és végig a koronavírus-járványról, illetve érintett családtagjaikról beszélgettek.

Az utóbbi évtizedben mintegy 450 ember esett áldozatul repülőgép-szerencsétlenségeknek Pakisztánban. A vizsgálatok négy esetből háromban emberi hibára vezették vissza a történteket.


(MTI)

Címkék: csalás, pilóta