1500 amerikai katona gyakorlatozik nálunk, de ennek semmi köze az ukrán helyzethez (FOTÓK)

2022. március 7. - 15:54 | Belföld

A Lesť katonai kiképzőközpontban folytatódik a tervezett Saber Strike 22 hadgyakorlat. Štefan Zemanovič, a szlovákiai Fegyveres Erők szóvivője hangsúlyozta, semmilyen összefüggés nincs a hadgyakorlat és az ukrajnai helyzet között.

1500 amerikai katona gyakorlatozik nálunk, de ennek semmi köze az ukrán helyzethez (FOTÓK)
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

A szóvivő leszögezte, hogy a szlovákiai terepen zajló képzés egy széleskörű gyakorlat része, amelyben 13 ország vesz részt 26 terepen Németországban, Csehországban, Lengyelországban és a balti országokban. „A cél az, hogy teszteljük közös felkészültségünket a szövetséges csapatok gyors és hatékony áthelyezésére téli körülmények között, a védelmi műveletek vezetésére és azok átfogó logisztikai támogatására" - mondta Zemanovič, hozzátéve, hogy az említett hadgyakorlatot kétévente szervezik meg, ezért került rá most sor.

Elmondása szerint jelenleg mintegy 2200 katona vesz részt a gyakorlaton, ebből 1500 amerikai 700 darab harci és biztonsági felszereléssel. A gyakorlat fő mintahelyzete az amerikai csapatok németországi bázisukról Szlovákiába történő áthelyezése volt Csehországon keresztül.

Az első amerikai katonák még február 17-én érkeztek Szlovákiába. A gyakorlat március 14-ig tart, a befejezése után a katonák a felszereléssel együtt visszatérnek Németországba, így ismét több katonai járművet láthatunk majd az utakon – tette hozzá a szóvivő.


(TASR)