ÚJ SZÓ: Csáky Pál a Wikileaksen

camera

1

ÚJ SZÓ: Csáky Pál a Wikileaksen

Csáky Pál 

Megosztás

A WikiLeaksen kiszivárogtatott dokumentumokról számol be az Új Szó, amelyben Csáky Pált, a Magyar Koalíció Pártja volt elnökét is elemzik amerikai diplomaták.

Demecs Péter összegző írásából megtudhatjuk, hogy az amerikai nagykövetség 2006-tól 14 jelentést írt a szlovák-magyar kapcsolatokról, köztük a Malina Hedvig-ügyről és Sólyom László akkori magyar köztársasági elnök Szlovákiából való kitiltásáról.

2007-ben egy jelentésben foglalkoztak Robert Ficoval és Csáky Pállal. Csákyt bölcs politikusnak nevezték, de jelezték, hogy amióta pártelnök lett, olyan tabutémák éltetésével provokálja a szlovák politikusokat, mint a Beneš-dekrétumok ügye vagy az autonómia.

Az amerikai nagykövetség szerint – számol be az Új Szó – a politikai huzavona hátterében egyre nagyobb szerep jutott a szélsőséges vagy autonómiáért harcoló szervezeteknek. Megemlítették a dunaszerdahelyi Harmónia AT polgári tárulást is (amely saját bevallása szerint az autonómiáért harcol – szerk. megj.), melynek hátterében a szlovák titkosszolgálat volt tagja állhatott.

Új Szó/para

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program