16 csallóközi település önkéntes tűzoltói kaptak új gépkocsit

2019. november 25. - 23:03 | Régió

Denisa Saková (Smer) belügyminiszter folytatja az egykor Robert Kaliňák (Smer) által megkezdett sorozatot, ő azonban az eredeti tervekkel ellentétben kihagyta a csallóközi látogatást.

16 csallóközi település önkéntes tűzoltói kaptak új gépkocsit
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Emlékezhetünk, hogy négy évvel ezelőtt, 2015 tavasza és ősze között számos csallóközi falut turnézott végig Robert Kaliňák és Bugár Béla (Híd), akik elsőként Csallóközcsütörtökbe és Hodosba érkeztek, majd egy szuszra meglátogatták Kisudvarnokot, Nagymadot, Nyékvárkonyt és Egyházkarcsát. Néhány hétre rá következett Alsójányok, Gomba, Szentmihályfa, Királyfiakarcsa és Keszölcés, végül a turné utolsó állomásán Nagyudvarnok, Alistál, Bögellő és Csallóköznádasd. A tavaszt követően ősszel ismét eljött az akkori belügyér, hogy árvízvédelmi pótkocsikat adjon át 17 településnek (Dunaszerdahely, Somorja, Nagymegyer, Bős, Baka, Pozsonyeperjes, Lúcs, Nagymad, Kisudvarnok, Nagyudvarnok, Ekecs, Padány, Csilizpatas, Nyárasd, Vásárút, Csallóköztárnok és Nyékvárkony), végül még négy település kapott Iveco Daily típusú tűzoltókocsit (Dióspatony, Felbár, Balony, Vásárút).

Négy évvel később, ma ismét tűzoltókocsik özönlötték el a Csallóközt, a dunaszerdahelyi járási tűzoltóállomás előtti placcon adták át őket ünnepélyes keretek között az egyes települések és azon önkéntes testületei képviselőinek.

A következő települések gazdagodtak vele: Vásárút, Nagypaka, Vajasvata (Csenke része), Dercsika, Sikabony (Dunaszerdahely része), Bős, Felsőpatony, Lúcs, Padány, Sárosfa, Csiliznyárad, Szap, Baka, Ekecs, Kulcsod, Kisfalud.

A megjelenteket Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester üdvözölte, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a többi polgármesterrel együtt mennyire örvendnek annak, hogy ilyen modern technikával szerelhetik fel önkéntes testületeiket.

Eredetileg Denisa Saková érkezett volna az eseményre, végül Érsek Árpád (Híd) lett belőle. „Örülök, hogy ebben a járásban, ahonnét származom, adhatunk át további 16 járművet, amelyek kapcsán az volna a legjobb, ha a lehető legkevesebb kilométert kellene megteni velük, mivel az azt jelentené, hogy semmi rossz nem történt” – fejtette ki a közlekedésügyi miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltbeli, Nyitra melletti szörnyű balesetnél is megmutatkozott, mennyire szükség van az önkéntes tűzoltókra.

„Ez a technika nem arról szól hogy szép és tiszta legyen, hanem hogy rendelkezésre álljon, amikor szükség van rá. Köszönjük a tűzoltóknak, hogy életüket és testi épségüket is kockára teszik, mikor valaki más hibát követ el” – zárta beszédét a miniszter.

A nagypakai testület és a polgármester, Ivan Seňan

A Szlovák Önkéntes Tűzvédelem főtitkára, Vendelín Horváth arra emlékeztetett, hogy a tűzoltótechnika regionális és lokális szétszórásának projektje kezdetén egyáltalán nem tűnt úgy, hogy sikeres lehet, véleménye szerint mégis az lett.

„Az elmúlt évek során 1741 tűzoltókocsit osztottunk szét az önkéntes testületeknek, közülük 1300 ilyen Iveco Daily, és a projekt továbbra is él” – szögezte le, hozzátéve, hogy ugyancsak támogatást kapnak a települések önkéntes testületei a tűzoltószertáraik felújítására. Két felhívás során már 1900 település kapott dotációt, a most kiértékelés alatt lévő harmadik pályázat során pedig további 600 település kaphat.

Az Önkéntes Tűzoltók Dunaszerdahelyi Területi Szervezetének elnöke, a bősi polgármester, Fenes Iván arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan magas színvonalon, mint a mostani és az előző kormány és belügyminisztérium, még senki sem gondoskodott az önkéntes tűzoltókról. „Bízunk benne, hogy a tűzoltótechnika jó helyre került, és bízzunk benne, hogy ritkán lesz rá szükség” – húzta alá.

Pavol Nereča, az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálat elnöke pedig arra emlékeztetett, hogy tűzoltó pályafutása kezdetén még csak kivételes alkalmakkor találkozhattak önkéntesekkel a bevetések során, ma azonban erre csaknem mindegyik esetben sor kerül, és ez véleménye szerint a sikeres projekteknek köszönhető. A miniszter asszony szavait tolmácsolva hangsúlyozta,

az önkéntesek akkor tartják az erőt a többiekben, amikor azoknak elfogy.

Polák László

Két település polgármesterénél is érdeklődtünk a mostani ajándék, illetve a helyi önkéntes tűzoltó testület kapcsán. Polák László, Ekecs polgármestere kérdésünkre kifejtette, hogy náluk hozzávetőlegesen 60-65 aktív tagja van a testületnek, és

nagy szükség van rá, mivel idén már hét tűzesetnél tudtak segíteni, és további legalább ugyanennyi bevetésben vettek részt, mikor például viharkárok mérséklésére, letört faágak eltávolítására, pinck szivattyúzására volt szükség.

„Mivel jómagam is tanúja voltam a 80-as években annak, amikor egy új autót kaptunk, ugyanazt az örömet szerettem volna én is a saját tűzoltóimnak kívánni és hál istennek megadatott ,hogy a kormány és a minisztérium jóvoltából ez ide került” – fogalmazott. Véleménye szerint a mai korban gondot okoz e téren, hogy a legtöbbeknek nem a faluban van a munkahelyük, ám B kategóriás testületként az önkéntesek közül mindig akad, aki rendelkezésre áll.

Bertalan György

Bakán is nagy hagyományokkal rendelkezik az önkéntes tűzoltó testület, amelynek jelenleg 37 tagja van, árulta el érdeklődésünkre Bertalan György polgármester „Több éven keresztül kérvényeztük a gépi technika felújítását, főleg, ami az autót illeti, mivel eddig egy öreg Aviával rendelkeztünk, aminek már rendkívül sokba került a javítása, karbantartása” – húzta alá.

Szavai szerint a bakai az egyik legaktívabb testület, ám azt kívánná, hogy az új kocsira minél kevesebbszer legyen szükség.

„Ha viszont mégis szükség van rá, akkor a tűzoltóink legyenek kéznél és legjobb tudásuk szerint tudjanak segíteni a rászorultaknak” – fogalmazott.

(SzT)