16 év után fogadott el új védelmi stratégiát a parlament

2021. január 28. - 21:09 | Belföld

Tizenhat év elteltével van új nemzetbiztonsági stratégiája az országnak. A dokumentumot a kormány és csütörtökön a parlament is jóváhagyta. A stratégia leszögezi, hogy a globális biztonsági helyzet több szempontból is romlott az elmúlt években, és ez közvetlen hatással van Szlovákia biztonságára, egyre összetettebb fenyegetésekkel és kihívásokkal szembesülünk. A dokumentumot a jelen lévő 122 képviselőből 77 támogatta, 14 ellene szavazott, 31-en tartózkodtak.

16 év után fogadott el új védelmi stratégiát a parlament
TASR

A dokumentum megemlíti, hogy a világjárvány rávilágított az ország sebezhető pontjaira.

Szlovákia vállalja, hogy megfelelő forrásokat különít el biztonsági rendszerei működésére, és garantálja az összegek hatékony és átlátható felhasználását. A dokumentumban foglaltak szerint a kiberbiztonságot is garantálni kell, és leszögezi, hogy az ország biztonságának fő garanciája a NATO. A terrorizmus elleni küzdelemben az országnak a megelőzésre kell összpontosítania. Emlékeztet a létfontosságú ágazatok működésének biztosítására, valamint a hibrid hadviseléssel és a dezinformációkkal szembeni védekezésre, a polgári védelmi rendszer erősítésére.

Az illegális fegyverkezés és a fegyverkereskedelem kapcsán törvényi szabályozást kell elfogadnia az államnak, küzdenie kell az illegális bevándorlás és a szélsőségek ellen.

Szlovákia deklarálja, hogy támogatja a nemzetközi jogi elveket és normákat. Az ENSZ-t partnerének, az Amerikai Egyesült Államokat a NATO-ban stratégiai transzatlanti szövetségesének tekinti. Fejleszteni szeretné kapcsolatait Oroszországgal is, mivel fontos szerepe van a nemzetközi fenyegetések és kihívások kezelésében. Ugyanakkor a nemzetbiztonsági stratégia megfogalmazása szerint konfrontatív magatartása miatt Oroszország egyúttal a legnagyobb kihívást jelenti az euroatlanti térség számára hadászati, biztonságpolitikai és politikai szempontból.

Stratégia értelmében Kína fontos partner a globális kihívások kezelésében, ugyanakkor gazdasági és technológiai téren vetélytársa az EU-nak.

Szlovákia támogatja az Európai Unió szankciós intézményrendszerét, amely politikai eszközként szolgálhat a kívánt változások elérése céljából nem uniós államokban, továbbá támogatja szankciók bevezetését olyan magánemberek vagy jogi személyek ellen, akik a nemzetközi jog, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok durva megsértéséért felelősek.

Ellenállóbbá kell tenni az államot és a társadalmat, felelősségteljesen kell hozzáállni a környezetvédelemhez.

A nemzetbiztonsági stratégiát öt-hét évente kell aktualizálni, illetve akkor, ha gyökeres változásra kerül sor az ország biztonságpolitikai környezetében.

A nemzetbiztonsági tanács évente jelentést készít a kormánynak, és ha szükséges, javaslatokat terjeszt elő az ország biztonságának megőrzésére.

Az előző kormány 2017 októberében egyhangúlag fogadta el az ország védelmi és biztonságpolitikai stratégiáját, a dokumentumot azonban nem terjesztette a parlament elé, ezért azt hivatalosan nem hagyták jóvá. Utoljára 2005-ben hagyott jóvá a szlovák parlament nemzetbiztonsági stratégiát.

TASR