16 helyszínt biztosítanak a tömeges tesztelésre Dunaszerdahelyen

2020. október 22. - 19:58 | Régió

Szerdán délután egyeztetett a város polgármestere a járási elöljáróval, a regionális tiszti főorvossal, a rendőr- és tűzoltóparancsnokkal, illetve a hadsereg megbízottjával arról, hogyan zajlik majd Dunaszerdahelyen a tömeges tesztelés.

16 helyszínt biztosítanak a tömeges tesztelésre Dunaszerdahelyen
Illusztráció - Cséfalvay Á. András
Kapcsolódó anyagaink:
Íme egy videó arról, mit tesznek velünk, és mit kell nekünk tennünk a tömeges tesztelésnél
Így zajlik majd a tömeges tesztelés – mutatjuk a pontos menetet

Michal Deraj, a járási hivatal elöljárója érdeklődésünkre megerősítette a tanácskozást, és elmondta, azon arról esett szó, hogy milyen feltételek mellett zajlik majd a tömeges tesztelés, illetve milyen igények merülnek fel az anyagi bebiztosításra és a szervezést illetően.

„A tömeges tesztelést a járási hivatal koordinálja a helyi önkormányzatokkal, hasonlóképpen mint a választásoknál. Az egyes helyszíneket a hadsereg megbízottja is ellenőrzi majd, továbbá a regionális közegészségügyi hivatal illetékese megbizonyosodhat arról, hogy megfelel-e ilyen egészségügyi műveletnek” – húzta alá.

A mintavételi helyszíneken – mint azt már korábban megírtuk – 8-8 személy teljesít majd szolgálatot, ebből négyen egészségügyi szakemberek, ketten az önkormányzat által biztosított adminisztratív munkatársak, egy állami rendőr és a teljes csapat parancsnokságával megbízott katona.

Érdeklődtünk a regionális tiszti főorvosnál is, milyen feladatok hárulnak rájuk. „A tömeges tesztelést a hadsereg koordinálja, a regionális közegészségügyi hivatal feladata a tesztelés helyszíneinek véleményezése és a szükséges feltételek átellenőrzése” – közölte portálunkkal Robotka Rozália.

A mintavételi helyszínek kapcsán korábban felmerült, hogy azokon a helyszíneken kerülhet sor a tesztelésre, ahol választásokkor a polgárok leadják a szavazataikat. Dunaszerdahelyen – de más településeken is – választásokkor nagyrészt középületeket alakítanak át szavazóhelyiséggé: iskolákat, óvodákat, sport- és kulturális létesítményeket, közösségi házakat.

Megpróbáltuk elérni az ügyben Hájos Zoltán polgármestert, de szerda délután óta nem reagált hívásainkra és egyelőre e-mailünkre sem.

A városi hírportálnak nyilatkozva ugyanakkor elmondta, hogy

a városban 16 helyszín biztosításáról döntöttek, melyek közt jelen vannak az iskolák tornatermei (ezeket az alapiskolák most egyébként sem használhatják), a sportcsarnok, a VMK, az ollétejedi és a sikabonyi közösségi ház, valamint az üzleti és tájékoztatási központ. Mivel Dunaszerdahelyen az önkormányzat hatáskörében öt alapiskola van, azok tornatermei és az említett további helyszínek együtt 10 mintavételi helyet jelentenek. Számításba jöhetnek még ugyanakkor a középiskolák is.

A mintavételi helyszíneken külön bejáratot és kijáratot kell biztosítani, ez mindegyik említett esetében fennáll, egyelőre azonban nem sikerült megtudnunk, hogy hol várakozhatnak azok, akik már átestek a tesztelésen. Az eredményüket egyébként lezárt borítékban kapják majd meg, miközben az egyes személyek tesztelési eredményeit csak az egészségügyi alkalmazottak láthatják.

Az önkormányzat a jövő héten a városi médiában (dunaszerdahelyi.sk), a városi hivatal weboldalán (dunstreda.sk), valamint a társasházak bejárati ajtajain készül tájékoztatni a lakosságot a tesztelés részleteiről, illetve arról, hogy az egyes utcák mely tesztelési helyszínhez esnek közel, ugyanakkor azt már most is tudni, hogy nem kötelező a lakosoknak azon a helyszínen teszteltetni magukat, amelyik a legközelebb esik át otthonukhoz. Hájos közlése szerint bárhol leteszteltethetik magukat, különösen akkor, ha észlelik, hogy máshol kevesen vannak.

Azt egyelőre nem sikerült kiderítenünk, hogy a családi házas övezetek lakóit tervezik-e valamilyen módon közvetlenül tájékoztatni, továbbá hogy akik nem rendelkeznek Dunaszerdahelyen állandó lakhellyel, esetleg külföldi állampolgárok, módjukban áll-e majd részt venni a tesztelésen a városbeli mintavételi helyeken.

A polgármester a városi médiának nyilatkozva elmondta még, hogy a mintavételi helyszíneken szolgálatot teljesítő csapatok számára biztosít a város meleg ételt. A szolgálatot teljesítőket reggel és este is letesztelik, míg az egyes mintavételi helyszíneket a tesztelés előtt és után is fertőtlenítik.

(SzT)