16 jelölt pályázik az alkotmánybírói posztra

Az alkotmánybírói posztra 16 jelölt pályázik. Ezt Róbert Madej (Smer-SD), a parlament Alkotmányjogi Bizottságának a vezetője erősítette meg.

16 jelölt pályázik az alkotmánybírói posztra
Fotó: TASR

Két jelölt kivételével mindenki jelentkezett már korábban erre a posztra. A parlamentnek a júniusi ülésen kellene szavaznia az új alkotmánybíró-jelöltekről.

Az alkotmánybíró-jelöltek névsora a következő: Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Peter Kubík, Michal Matulník, Peter Melicher, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka, Robert Šorl. Čirč és Kubík most először pályázik.

A parlament a június 18-án kezdődő ülésén fog ismét szavazni az alkotmánybíró-jelöltekről. A jelölteket ismét meghallgatja az Alkotmányjogi Bizottság. A meghallgatás a nyilvánosság előtt fog zajlani. Madej szerint erre június 17-én kerülhet sor, de a június 16-a is lehetséges terminusként szerepel.

A képviselők már háromszor szavaztak az alkotmánybírókról, de továbbra sincs elegendő jelöltjük. Az Alkotmánybíróságon kilenc alkotmánybírói poszt üresedett meg február közepén. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna javasolnia az államfőnek, amelyek közül neki kilenc alkotmánybírót kellett volna kiválasztania.

A parlament eddig összesen 12 jelölt nevét küldte el Andrej Kiskának. Az államfő közülük három új alkotmánybírót nevezett ki, így jelenleg 13-ból hét alkotmánybírója van az Alkotmánybíróságnak. Az elnökük Ivan Fiačan. Az államfő jelezte, hogy a többi bírót akkor nevezi ki, ha a képviselők előterjesztik a kellő számú alkotmánybíró-jelöltet, ahogy azt az alkotmány megköveteli tőlük.
 


(TASR)