1,6 milliárd euró a tét – a helyreállítási tervet is fenyegeti a kormányválság

2022. augusztus 31. - 08:57 | Belföld

A helyreállítási terv keretében nyújtott újabb két, összesen 1,6 milliárd eurós részlet kifizetéséhez még további törvényeket kell elfogadni. Néhány kulcsfontosságú feltétel elfogadása tehát késik, és főleg az oktatásügyben lehet gond, viszont az egész összegtől elesik az ország, ha valamelyik feltételt nem teljesíti. Ezért fontos, hogy a jelenlegi kormánypártok támogassák majd ezeknek a törvényeknek az elfogadását – jelentette ki a kormányválság kapcsán Lívia Vašáková, a kormányhivatal helyreállítási tervért felelős osztályának vezérigazgatója.

Szlovákia ősszel kérheti a második, 815 millió eurós részlet kifizetését, a pénzt a jövő év elején kapná meg. Ehhez azonban egy törvényt még mindenképpen el kell fogadni, jelenleg második olvasatban van a parlamentben. A szociális ellenőrzésről szóló törvényről van szó. Ha nem tudja megszavazni a parlament, Szlovákia elesik a második részlettől. Vašáková hangsúlyozta, ezért is fontos, hogy működőképes maradjon a parlament. Megítélése szerint a törvény tartalmával nincs gond, egyetértés van a kormánypártok között a támogatásáról.

„A következő részlet kifizetésének kérvényezését nem lehet elhalasztani a jövő évre. Ha tehát nem sikerül az év végéig elfogadni a szociális ellenőrzésről szóló törvényt, Szlovákia elesik a 815 millió eurós második részlettől” – jelentette ki Vašáková.

Arra is rámutatott, hogy a harmadik, szintén 815 millió eurós részlet kifizetését 2023 tavaszán kell kérni és nyárra érkezne meg. Ehhez azonban még négy törvényt kell elfogadni, van, amelyiket már beterjesztették a parlamentbe, de van, amelyikről még tárcaközi egyeztetés sem kezdődött. „A legkritikusabb az oktatással kapcsolatos törvény lehet, melynek megítélésében ideológiai különbségek vannak a jelenlegi koalíciós pártok között” – jegyezte meg Vašáková. Szerinte az lenne a legfontosabb, ha a minisztercserék után biztosítva lenne a folytonosság az egyes tárcáknál.


(TASR)