1,6 millióval lett rövidebb Somorja idei költségvetése

2020. május 8. - 17:58 | Régió

A kormányrendelet értelmében a nyilvánosság kizárásával tartotta meg május 5-i ülését Somorja képviselő-testülete.

1,6 millióval lett rövidebb Somorja idei költségvetése
Fotó: samorin.sk

A plénumon olyan témák kerültek terítékre, amely a város idei költségvetésének módosítása miatt érinti a közélet valamennyi területét. A konkrétumokról a város vezetősége a hivatalos weboldalán számolt be, valamint az ülésről készült videófelvételt is elérhetővé tette.

A tűzoltóállomás nagytermében megtartott ülés bevezetőjében Orosz Csaba polgármester ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket Somorja önkormányzata foganatosított a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Mint fogalmazott, a város önkormányzata az elsők közt reagált a járványra, és tett lépéseket annak megfékezése érdekében.

2018-hoz képest 165 ezer euróval nőtt tavaly a város és költségvetési szervezeteinek vagyona

A plénum következő napirendi pontjaként Lelkes János, Somorja főellenőre tartotta meg beszámolóját. A 2019-re vonatkozó vizsgálatból egyebek mellett az derül ki, hogy tavaly a város és költségvetési szervezeteinek vagyona 2018-hoz képest 165 ezer euróval nőtt. A pénzügyi szakbizottságot vezető Tóth Imre képviselő által beterjesztett 2019-es zárszámadás szerint a város tavalyi költségvetésének teljesítése összhangban volt az erre vonatkozó jogszabályokkal.

1,643 millió euróval csökkentik az idei költségvetést

Számítani lehetett rá, hogy a koronavírus-járvány, illetve az annak következtében beállt gazdasági visszaesés hatással lesz az önkormányzatok költségvetésére. Ezt erősítette meg a Felelős Költségvetési Tanács (Rada pre rozpočtovú zodpovednosť), amelynek információi alapján a somorjai képviselőtestület pénzügyi szakbizottsága javaslatot tett az idei költségvetés bevételi és kiadási oldalának csökkentésére, egészen pontosan 1,643 millió euróval.

A javaslat kidolgozását a városi hivatal szakosztályaival történt egyeztetés előzte meg. Az intézkedéssel összhangban az önkormányzat 20 százalékkal csökkenti a városi hivatal és a városi fenntartású intézmények alkalmazottainak bérét az érintettekkel, illetve a szakszervezetekkel történt egyeztetést követően. A kiadások csökkentése érinti a beruházásokat és a fejlesztéseket is, kivéve az olyan, már folyamatban lévő projekteket, mint az Ambrózia idősotthon új pavilonjának befejezése és a Korona épületének felújítása.

20 százalékkal kevesebb idén a sport-és ifjúsági, valamint a kulturális tevékenységre

A kiadásokkal arányos mértékben, 20 százalékkal csökken idén a sport-és ifjúsági, valamint a kulturális tevékenység támogatására fordítható dotáció nagysága is. A szakbizottságok által beterjesztett javaslatok alapján a képviselőtestület összességében 115 ezer eurót hagyott jóvá a sportklubok, 5450 eurót az ifjúsággal foglalkozó klubok, 60 ezer eurót a kulturális szervezetek és 4000 eurót a történelmi keresztény egyházak támogatására. Ezek részletes szétírása a város hivatalos honlapján érhető el.

A kulturális szakbizottság elnöke, Varju Péter terjesztette elő azt a határozati javaslatot, amelynek értelmében nevet kapott a Szenci út mellett épülő Akácliget lakópark egyik új utcája. A szóban forgó utca megnevezése Podlesná ulica – Erdőalja utca lesz.


(samorin.sk/fl)