160 további településen válik hivatalossá a kisebbségi nyelvhasználat

2022. június 17. - 18:24 | Belföld

160 településsel és 300 településrésszel bővül azoknak a helységeknek a listája, ahol a kisebbségek aránya meghaladja a 15 százalékot – a kormányrendeletet csütörtökön ismertette Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a parlament nemzeti kisebbségekért és etnikai csoportokért felelős bizottságában. A rendelet július 1-jén kerül a kormány elé és 2023. január 1-jén lép életbe.

160 további településen válik hivatalossá a kisebbségi nyelvhasználat
Bukovszky László (TASR)

A kormánybiztos ismertette, hogy a listát a tavalyi népszámlálás adatai és a vonatkozó törvények alapján állították össze. A törvény szerint azokon a településeken használható a hivatalos érintkezésben a kisebbség nyelve, ahol a kisebbség aránya két egymást követő népszámláláson meghaladja a 15 százalékot.

„A kisebbségi nyelvhasználati jogok elsősorban Szlovákia északkeleti részén található településeken bővülnek a roma és a ruszin nyelv esetében”

– mondta Bukovszky. A lista 88 ruszinok lakta, 66 romák lakta, valamint egy-egy magyarok, illetve németek lakta településsel bővül, továbbá 300 településrésszel.

Bukovszky arról is tájékoztatott, hogy a települések kisebbség nyelvén történő hivatalos megnevezéséről történészekkel és olyan nyelvészekkel egyeztettek, akik beszélik az adott kisebbség nyelvét. „A rendelet elkészítése során figyelembe lettek véve a munkacsoport javaslatai, a nyelvi és társadalmi vonatkozások, és kérdőíves felmérés útján az érintett községekkel is megtörtént a kapcsolatfelvétel” - tette hozzá Bukovszky.

TASR