17 év után lepattintják az Új Szót és a Vasárnapot

2017. augusztus 21. - 12:49 | Belföld

Változás történik a Petit Press tulajdonosi struktúrájában - tudta meg a Medialne.sk portál.

17 év után lepattintják az Új Szót és a Vasárnapot
Illusztráció

A Penta pénzügyi csoport 2014-ben került be a Petit Press tulajdonosi struktúrájába, most azonban arról közöltek információt, hogy a részvényesi viszonyokban változás áll be.

Ennek részeként 5%-nyi tulajdonrész átkerül a Pentától a többségi tulajdonoshoz, a Peter Vajda vezette Első szlovák befektetési csoporthoz (Prvá slovenská investičná skupina PSIS), amely ezáltal már a részvények 60%-át birtokolja majd a Petit Pressben.

A Penta csoport ugyanakkor megkapja a Petit Press magyar divízióját. Az Új Szó és a Vasárnap kiadója ezentúl a penta csoport alá tartozó News and Media Holding (NMH) lesz. Mindkét tranzakció várhatóan az év végéig lezajlik.

Alexej Fulmek, a Petit press vezérigazgatója abból fakadó örömét fejezte ki, hogy újságaik függetlenségét továbbra is sikerül megóvni, és a PSIS mint a SME napilap és a Petit Press alapítója erősebb szerephez jut.

Ez viszont azt is jelenti, hogy az Új Szó és a Vasárnap 17 év után vált gazdát. Fulmek ezt azzal indokolta, hogy a Petit Press a szlovák és angol nyelvű sajtótermékeire és azok online integrációjára kíván koncentrálni.

Az NMH ezzel szemben a dél-szlovákiai régióban akar erősödni, ahol pedig az Új Szó 1949-től megjelenik, és aktuálisan kb. 16 ezer példányt nyomnak belőle naponta.

Az NMH portfóliójába tartozott már eddig is a Plus JEDEN DEŇ, a Plus 7 dní vagy a Trend kiadása, emellett a Centrum.sk, az Atlas.sk, a Pluska.sk vagy az Aktuálne.sk portálok üzemeltetése is.

Szalay Zoltán, az Új Szó napilap főszerkesztője a portálunknak nyilatkozva elmondta, a szerkesztőséget csupán hétfőn értesítették a tulajdonosváltásról, a részletek majd később fognak kiderülni. Szalay szerint ami most nyilvánvaló, az az, hogy a magyar nyelvű napilap és a Vasárnap a Petit Pressből átkerül a Penta-csoport alá tartozó News and Media Holdinghoz (NMH).

"Egy mai, rendkívüli szerkesztőségi ülésen ismertettük a szempontjaink, illeve elképzeléseinket, és az NMH képviselője pedig biztosított arról, hogy érdekük fűződik a pozíciónk megtartásához"

- szögezte le a főszerkesztő. A szerkesztőség részletes állásfoglalása a tranzakcióval kapcsolatban az Új Szó holnapi számában jelenik majd meg.

(sárp/Medialne.sk)