17 évet kapott, gyilkossággal gyanúsítják, szabadlábon védekezhet

2019. június 4. - 12:59 | Régió

Kiengedték a vizsgálati fogságból a dunaszerdahelyi Sz. Rolandot, akit gyilkosság elkövetésével gyanúsít a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

17 évet kapott, gyilkossággal gyanúsítják, szabadlábon védekezhet
Szamaránszky Roland a vádlottak padján - A Specializált Büntetőbíróságon zajló csallóközi maffiaper 2018. június 27-i tárgyalási napján (Fotó: Paraméter)

A "Kis Paprika" névvel illetett Sz. Roland a Nagyszombati Járásbíróság döntése értelmében került vizsgálati fogságba 2018 decemberében. Információink szerint egy 2000-es évek legelején történt gyilkossággal gyanúsítják, amelyben a nyomozati információk szerint - többedmagával - elkövetőként vett részt. A bűncselekmény az akkoriban működő Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia tevékenységéhez köthető, elkövetői mindannyian az említett bűnszervezet tagjai voltak.

Szabadlábon védekezhet

Mivel a gyanúsított tavaly decemberben panaszt emelt előzetes letartóztatása ellen, ügye a Nagyszombati Kerületi Bíróság elé került, amely helyt adott panaszának. A fellebviteli szerv néhány nappal ezelőtt, május 29-én eltörölte a Nagyszombati Járásbíróság tavaly decemberi döntését, mivel úgy vélte, hogy a gyanúsított fogva tartása hatósági nyomkövető viselésével is kiváltható.

"A technikai eszköz alkalmas az ellenőrzött személy tartózkodási helyének megállapítására. A Nagyszombati Kerületi Bíróság egyúttal további kötelezettségeket is kirótt a gyanúsítottra, például köteles az eljárást lefolytató bíróságot tájékoztatni esetleges lakhelyváltoztatásáról, és egyszer egy hónapban meg kell jelennie a felügyeletét biztosító hivatalnok előtt"

- tájékoztatta a Paramétert Jana Kondákorová bírósági szóvivő.

17 évet kapott, az ítélet még nem jogerős

Sz. Roland a csallóközi maffiaper egyik vádlottja volt, a Specializált Büntetőbíróság március 25-én 17 évnyi szabadságvesztésre ítélte őt. Mivel a vádlott fellebbezett, ügyében a Legfelsőbb Bíróság fogja kimondani a végső szót, addig az ítélet még nem jogerős, tehát nem is végrehajtható - azaz a dunaszerdahelyi férfinak még nem kell börtönbe vonulnia. Ez az ítélet nincs összefüggésben azzal az üggyel, amely miatt "Kis Paprika" ezidáig vizsgálati fogságban volt.

A Specializált Büntetőbíróság március végén két vádpontban, az Écsi Béla és testőre ellen 2003-ban elkövetett kettős gyilkosság ügyében, és a Sátor-féle dunaszerdahelyi bűnszervezetben betöltött tagsága miatt találta bűnösnek Sz. Rolandot. A vádlott az ítéletet megelőzően teljes mértékben tagadta bűnösségét, elmondása szerint soha nem követett el bűncselekményt a bűnszervezet kötelékében, annak nem is volt a tagja, és akik ennek ellenkezőjét állítják, azok szerinte hazudnak.

(db)