17 ezer euróval járultunk hozzá a vietnami vállalkozó elrablásához

2019. november 20. - 11:13 | Belföld

A szlovák belügyminisztérium kiállított egy 17 ezer eurós számlát a vietnamiaknak, amiért kölcsönöztük nekik a kormány különgépét, a számla azonban kifizetetlen maradt - tudta meg a Týždeň hetilap.

17 ezer euróval járultunk hozzá a vietnami vállalkozó elrablásához
Robert Kaliňák - archív felvétel (TASR)

A szlovák kormány különgépét 2017. július 26-án vete igénybe a vietnami nagykövetség, és minden valószínűség szerint ezen csempészték ki a schengeni zónából Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozót, akit hazájában bíróság elé akartak állítani. A vállalkozót a vietnami titkosszolgálat Berlinben rabolhatta el, majd Csehországon keresztülhozták és Pozsonyban tették fel a gépre. A szlovák különgép Pozsonyból Moszkvába repült, a belügyminisztérium ezért kiállított egy 17 065,51 eurós számlát, amit 2017 októberében állítottak ki a vietnami közbiztonsági minisztériumnak. Ebből mintegy hatezret tett ki az üzemanyagköltség, és 10 ezret a reptéri illetékek, az ár tartalmazza továbbá a cateringet és a szlovák közjogi méltóságokat végző hivatal munkatársainak külföldi utaztatásának költségét.

A számla november 23-i fizetési határidőt szabott meg, ám Týždeň közlése szerint ezt a mai napig nem fizették ki. Az akkori miniszter, Robert Kaliňák szóbeli utasítására végül 2017. december 8-án a számlát visszavonták.

Mindezt Denisa Saková (Smer) jelenlegi belügyminiszter is megerősítette Martin Klus (SaS) képviselő interpellációjára.

A lap érdeklődött a minisztériumnál, hogy a számlát egyáltalán elküldték-e a vietnamiaknak, de a tárca nem reagált a kérdésre. Ebből kifolyólag állítható, hogy Szlovákia nemcsak a kormánygép kölcsönadásával, de anyagilag is hozzájárult egy vietnami állampolgár elrablásához, és az EU-ból való kicsempészéséhez.

Az egyelőre nem bizonyosodott be, hogy ebben a szlovák szervek is aktívan részt vettek, tehát hogy a tudtukkal történt, kérdés viszont, hogy akkor miért nem kérték a számla kifizetését.

(Týždeň)