17 konkrét javaslatot készítettek elő, hogy helyreállítsák a jogállamiságba vetett bizalmat

2021. szeptember 28. - 14:52 | Belföld

A parlament Biztonsági Tanácsa mellett működő, a jogállamiságba vetett bizalom helyreállításával foglalkozó munkacsoport eddig 17 konkrét javaslatot készített elő.

17 konkrét javaslatot készítettek elő, hogy helyreállítsák a jogállamiságba vetett bizalmat
Eduard Heger (Fotó: TASR)

Néhány még kidolgozásra vár. Erről a keddi sajtótájékoztatóján számolt be Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő, hozzáfűzve: a témában már megkezdődött a koalíciós partnerek közötti egyeztetés.

Elmondása szerint a munkacsoport különböző változatokat dolgoz ki, a döntést politikai szinten hozzák meg.

A kormányfő kifejtette: néhány javaslat operatív módon teljesíthető, mások a készülő reformok részét képezik, és vannak olyanok is, amelyek törvénymódosítást igényelnek. Hozzátette: a munkacsoport több lehetőséges variánst is fel fog kínálni, például az ügyészség és a rendőrséget ellenőrző szerv működésével kapcsolatban. Heger kilátásba helyezte a Büntető törvénykönyv módosítását is, konkrétan az előkészítő eljárások lerövidítését. Az országos rendőrfőkapitány és az ellenőrzési szolgálat igazgatójának kiválasztásának módja nem csak a munkacsoporton, hanem a koalíción belül is téma, fűzte hozzá a miniszterelnök.

A vitatott 363-as paragrafussal kapcsolatban a kormányfő kifejtette: úgy véli, amint a bíróságok bekapcsolódnak az eljárásba, az ügyész már nem avatkozhat bele a munkájukba.

A szóban forgó munkacsoportot az SZK Biztonsági Tanácsa hozta létre a bűnüldöző szervek helyzetére reagálva. Feladata konkrét változtatási javaslatokat kidolgozni a bíróságok, a rendőrség és az ügyészség működésének javítása érdekében.


(TASR)