17 személyt, köztük 13 bírót kapcsolt le a NAKA, őket korrupcióval, Kočnert pedig a megvesztegetésükkel gyanúsítják!

2020. március 11. - 12:55 | Belföld

Tizenhárom bírót vett őrizetbe szerdán reggel a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA), továbbá négy másik személyt. Az ügybn eljáró nyomozó korrupcióval gyanúsította meg őket, míg Marian Kočnert a megvesztegetésükkel.

17 személyt, köztük 13 bírót kapcsolt le a NAKA, őket korrupcióval, Kočnert pedig a megvesztegetésükkel gyanúsítják!
Fotó: TASR

Korrupcióval, a bíróság függetlenségébe való beavatkozással és az igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsítják őket. Az őrizetbe vett személyek között a tizenhárom bírón kívül egy korábbi bíró, egy csődbiztos, egy ügyvéd és két civil személy is van. Az akciót a Köd (Hmla) nyomozócsoport hajtotta végre, a csoport Marian Kočner és a bírók Threema-üzeneteit vizsgálja – tájékoztat a rendőrség a közösségi hálón.

A bírókon kívül őrizetbe vettek egy korábbi bírót, egy csődbiztost, egy ügyvédnőt és két civilt, összesen tehát 17 személyt.

Mint azt korábban már közöltük, ők az őrizetbe vett bírók - néhány névvel bővült a lista:
- Monika Jankovská, korábbi igazságügyi államtitkár, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bírónője;
- Andrea Haitová, Jankovská testvére, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bírónője;
- Katarína Bartalská, a Pozsonyi I. Járásbíróság bírónője, Ján Valko korábbi SIS-vezető expartnere
- Denisa Cviková, a Pozsonyi I. Járásbíróság bírónője, egykor az igazságügyi minisztérium magas beosztású alkalmazottja;
- Zuzana Maruniaková, a Pozsonyi V. Járásbíróság bírónője, Jankovská egykori igazságügy-minisztériumi irodájának vezetője;
- Jarmila Urbancová, a Legfelsőbb Bíróság alelnöke;
- David Lindtner, a Pozsonyi III. Járásbíróság korábbi elnöke, de pillanatnyilag fel van függesztve
- Dušan Srogončík, a Pozsonyi V. Járásbíróság korábbi elnöke, akinek bírói funkciója április 1-jével véget ér;
- Richard Molnár, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bírója;
- Angela Balázsová, a Pozsonyi I. Járásbíróság bírónője;
- Gabriela Buľubašová, a Pozsonyi I. Járásbíróság bírónője;
- Ľuboš Sádovský, a Pozsonyi Kerületi Bíróság korábbi elnöke.
- Miriam Repáková, bírónő

A délelőtt folyamán számos neves ügyvéd is megjelent a nyitrai rendőrségen, köztük Marek Para, aki Marian Kočner ügyvédje a Kuciak-perben. Továbbá Peter Filip, aki elárulta, hogy a Legfelsőbb Bíróság alelnöknője, Jarmila Urbancová és Angela Balázsová bírónő hívta őt. Rajtuk kívül megjelent még Ondrej Mularčík ügyvéd is, aki viszont neme árulta el, ki miatt jött.

A Köd nyomozócsoport egyik tisztje időközben hivatalosan is meggyanúsította Marian Kočnert a megvesztegetésükkel, amit az ügyvédje, Marek Para is megerősített. Az ügyvéd elmondta, meglehetősen terjedelmes határozatról van szó, ezért részleteket még nem árult el róla. Kočner, akit a váltóhamisítási ügyben 19 év börtönre ítéltek, nem kívánt vallomást tenni.

A bírók kihallgatása órákon át tart, többüket időközben elszállították Kassa-környéki fogdákba, a vizsgálati fogságukat, amit az ügyészség javasol, ugyanis a kelet-szlovákiai nagyvárosban székelő Alkotmánybíróságnak is jóvá kell hagynia.

Martina Ferencová, az AB szóvivője jelezte, hogy amennyiben megkapják a vizsgálati fogságra vonatkozó javaslatot, készek azonnal összehívni a plénumot, hogy haladéktalanul döntést hozzanak.

(TASR)