17 tagú bizottság vizsgálja Lučanský halálának körülményeit, az igazságügyi miniszter nem gondolkodik a lemondásán

2021. január 4. - 17:33 | Belföld

Egy 17 tagú ellenőrző bizottság vizsgálja Milan Lučanský volt országos rendőrfőnök öngyilkosságának ügyét – jelentette be hétfőn Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter.

17 tagú bizottság vizsgálja Lučanský halálának körülményeit, az igazságügyi miniszter nem gondolkodik a lemondásán
Fotó: TASR

A bizottságot koalíciós, illetve ellenzéki parlamenti képviselők, jogvédők, a média képviselői, külföldi szakértők, valamint Zuzana Čaputová köztársasági elnök egy jelöltje alkotja. A bizottság hétfőn alakult meg, tagjai pedig titoktartási szerződést írtak alá.

A bizottság feladata lesz, hogy kommunikáljon Lučanský családjával is. A vizsgálat eredményéről szavazni fognak, egyet nem értés esetén pedig lehetőség lesz az indoklásra.

Kolíková nem látja okát annak, hogy elgondolkodjon a lemondásán Lučanský halála miatt. Elmondása szerint ezzel a rendkívüli esettel politikailag visszaéltek. Hozzátette: ebben a pillanatban a lemondása a gyávaság jele lenne.

Az igazságügyi miniszter elmondta, mindent megtesz azért, hogy az ügyet alaposan kivizsgálják. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valamiben hibázott, kész vállalni a felelősséget. A jelenlegi információk birtokában Kolíková meg van róla győződve, hogy Lučanský öngyilkosságot követett el.

Kolíková a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy tervben van bizonyos dokumentumok nyilvánosságra hozása, de egyelőre mérlegelniük kell, hogy ezek mennyire veszélyeztethetik a nyomozás menetét. A Lučanský cellájában lévő biztonsági kamera felvételét viszont nem hozhatják nyilvánosságra.


TASR/para