170 ezer euróra rúg a tűzkár a dunaszerdahelyi Ambropekben

2021. május 14. - 12:13 | Régió

Csütörtökön este gyulladt be egy kemence kéménye a dunaszerdahelyi Ambropek pékárut gyártó üzem csarnokában. Az első hírünkben még Minitről volt szó, a két üzem lényegében ugyabban az ágazatban működik és egymás mellett található.

170 ezer euróra rúg a tűzkár a dunaszerdahelyi Ambropekben
Tűzoltósági felvételek - További fotókért kattints!

A Kisudvarnoki úton lévő csarnok külső oldalán a cég alkalmazottai lettek figyelmesek a fellobbanó lángokra - közölte portálunkkal Lena Košťálová, a kerületi tűzoltóság szóvivője.

Mire a tűzoltók a helyszínre értek a közeli állomásról, az üzem munkatársai már megkezdték az evakuációt és a tűz oltását. Mint azt korábban már megírtuk, a tűz az egyik sütőkemence kéményében keletkezett.

Több járásból (Dunaszerdahely, Galánta, Nagyszombat) is a helyszínre rendeltek tűzoltókat, 8 technikával összesen 17-en vettek részt az oltásban, továbbá egy kocsival érkeztek a bősi önkéntesek.

A szóvivő elárulta, hogy a bevetést nehezítette, hogy a csarnokot sűrű füst lepte el. Miközben oltották a tüzet a légzőkészüléket viselő tűzoltók, ezzel egyidejűleg zajlott a tetőszerkezet szétszedése is. Miután sikerült megfékezni és eloltani a tüzet, szétszedték a kemence egyes paneljeit is, hogy megbizonyosodjanak róla, nincsenek rejtett tűzfészkek, parázsló hamvak.

A gyárban alkalmazott technológia óriási értékű, 18 millió eurót tesz ki, ez az, amit a gyors beavatkozással sikerült megóvni. Ehhez képest a közvetlen anyagi kár jóval kisebb, de még mindig jelentősnek mondható, mintegy 170 ezer euró.

Közel három évvel ezelőtt, 2018 júniusában hatalmas lángok csaptak fel a szomszédos Minit egyik gyártócsarnokában. A tűzeset során keletkezett kár az akkori becslés szerint elérte a 10 millió eurót.

(parameter)